Митовете за онлайн пазаруването

От Ellie на 24/02/2014 в Истории
38
4

Много отдавна се каня да напиша тази публикация. Не за друго, а защото мисля, че ще е полезно да споделя преживявания от двете страни – на купуващ и продаващ онлайн. Дано ви е интересно и полезно :-).

Да, макар и онлайн пазаруването да е част от живота ни последните няколко години, вече е пълно с най-различни митове :-), т.е. неща, които хората казват (вярват) за него, без да са аргументирани или доказани :-). Това са неща, които постоянно чувам, част от които доста неверни. Ще ползвам всичката възможна аргументация или доказателства по-долу за тезите, които защитавам :-).

Темата е титанично голяма и преди да напиша каквото и да било по въпроса, трябва да кажа, че това не е изчерпателно изследване, но за сметка на това е преживяно, всичко, което ще напиша е само от личния ми опит и нещата, които научих след повече от 4 години продаване онлайн, а през цялото това време съм активен потребител на стоки и услуги, закупени онлайн, защото нямам време да излизам навън изобщо :-).

МИТ 1:

Да имаш физически магазин е много по-скъпо от това да поддържаш онлайн магазин и да продаваш онлайн. Всеки може да си направи онлайн магазин.

Истината е, че всеки може да направи онлайн магазин, но със същата сила може и нищо да не успее да направи, ако не се постарае, би „затворил” също толкова бързо.

Ако поддържаш красив и модерен сайт/онлайн магазин и ако наистина се опитваш да продаваш онлайн, това горното съвсем не е вярно. Зависи и от аудиторията ти, разбира се, но вместо СОТ, чистене и подреждане на магазина, бърсане на прах и правене на архитектурен проект на табелката над вратата например, наем, интернет и подобни неща като ток и вода имаш да плащаш Гугъл реклама, да инвестираш време и усилия в изображения (твои снимки на нещата, които продаваш, не крадени :-)), в поддръжка на наличности, в безплатни доставки. Да, БЕЗПЛАТНИ доставки или поне такива на достатъчно ниска цена. Сигурно сте забелязали, че когато някъде пише, че доставката струва 2,90 лв. или например е безплатна при повече от един артикул, предпочитате да направите поръчка, а когато при цената за доставка сайтът ви прати на някоя объркана страница на приложение на Еконт например, където се предполага сами да си изчислите колко е голямо и да предположите с точност колко тежи нещото, което купувате, най-вероятно ще ви се стори твърде скъпо и сложно и ще натиснете хикса горе в дясно. За оптимизацията на рекламите, ключовите думи и постоянната работа по сайта не е нужно да споменавам, че отнема титанично много време. Когато продавате онлайн трябва да имате и опаковки, които да отговарят на типа артикули, които продавате, когато получа нещо, просто изсипано в куриерския плик някак си съм леко разочарована :-).

МИТ 2:

Снимки на продуктите/артикулите, които продаваш,  можеш да вземеш отвсякъде, т.е. все ще намериш.

Тук бих казала, да, снимки можеш да вземеш отвсякъде, без да си направиш трудна да се научиш да снимаш ти и да инвестираш време и средства в това, но пък така няма да намериш кой да си купи от теб 🙂

Поне 5-6 пъти съм попадала на сайтове, където примерно се опитвам да си купя някаква хартия, например опаковъчна, на която пише, че е еко и е снимана една такава красива кафява хартия :-). Ами пристига след ден два една такава сива амбалажна хартия тип с която едно време опаковаха сиренето в магазина. Мислите ли, че не им я върнах, а мислите ли, че поръчах пак? След известно ровене, намерих склад, от който купувах опаковъчна крафт хартия 🙂

Преди няколко седмици, даже месец и нещо видях доста хубав часовник за цели 29 лв. онлайн. На хубава снимка се виждаше красива азиатка, която го носи. Как мислите, дали тази снимка на хубавата азиатка е снимана тук от хората, които поддържат онлайн магазина? Да, и аз реших, че не е :-). И реших да ги накажа задето не са се постарали даже да направят снимките си те, да не говорим, че и за нищо друго не се бяха постарали. Изтеглих снимката с десен бутон и “Save as” и я пейстнах в http://images.google.com/. Намерих въпросния часовник за например 4 долара с безплатна доставка в http://www.aliexpress.com/ и от там го взех. Часовникът пристигна, според очакванията ми за нещо толкова евтино :-), понеже каишката е от изкуствена материя я смених с памучна, аз и я уших :-). След като го получих оставих ревю, винаги оставяйте ревю, когато е възможно, доставчикът/търговецът  трябва да знае дали сте щастливи или не, както и бъдещите му клиенти :-). Отделен е въпросът дали се интересува от това дали сте щастливи.

** Това е артикулът: http://www.aliexpress.com/snapshot/6006791013.html

Ето го и „на живо“ въпросния часовник:

IMG_1811

IMG_1817

Същото нещо направих с още един часовник, който намерих в Etsy, където се предполага да има хенд-мейд неща. Това хенд мейд е твърде експлоатирана дума. Той пък беше 2,55 долара :-). http://www.aliexpress.com/snapshot/6017496370.html

Не че се опитвам всеячески нещо да спестя, въпросът е принципен.

От всички горни неща, мога да кажа, че всеки онлайн продукт, който е бил част от магазина на „100 овце” докато продавахме онлайн, беше само в по една бройка, с много малки изключения, беше заснет, снимката беше обработена и беше качен на сайта и в момента, в който някой го купи, процедурата започва отново от рязането на плата за този продукт, докато се появи в някоя от категориите на сайта. Това е много време. Затова наистина се чудя  защо на хората не им се занимава да правят снимки на нещата, които продават, особено, когато разполагат с доста повече от една бройка от тях в най-честия случай.

Когато видя, че някой се старае да представи артикулите си, снима и обработва, качва собствени изображения, това говори много за обслужването, което ще получиш след това, защото говори за старание. Взетите на готово изображения се познават по това, че са различни големини, доста некачествени, защото не са ги намерили по-големи и като цяло нещо не изглежда наред. Изключвам случаите, в които човек представлява някоя марка продукти и получава изображения от компанията, която представлява, това го разбирам.

С една дума, понеже знам колко е трудно да поддържаш авторски (т.е. собствени) снимки на нещото, което предлагаш, ценя високо старанието. Когато някой се опитва да мине номер и просто да вземе някаква снимка от някъде, за да продава нещо, много ме ядосва 🙂

МИТ 3:

Ще получиш нещо съвсем различно и некачествено и после няма да можеш да го върнеш.

Това не е вярно като финално обобщение, но за сметка на това връщането на нещо, което очевидно не става или не работи може и да се окаже доста трудна задача.

Докато имахме магазин купувахме много на брой енергоспестяващи крушки, които горяха доста бързо, защото работеха почти през цялото време. Помня, че веднъж поръчахме от тук:

http://www.krushki.com/

Част от крушките, които получихме не работеха, но учудващото беше, че хората не пожелаха да ни ги сменят. След известни молби се оказа, че можем да върнем неработещите крушки, но понеже те не ни вярват, че крушките не работят, трябва да ги тестват те като ние ги пратим за наша сметка в някакво малко населено място, не помня къде, но не беше с големина на град. Примерно след месец ни пратиха нови крушки а дали те работеха наистина вече не си спомням 🙂

Осветителни тела се намират трудно – поръчвахме и от тук: http://www.elbulgaria.com/. От тях винаги съм получавала неща, интересното е обаче, че напоследък ден-два след поръчката ти пишат, за да ти кажат, че нямат от нещата, които си поръчал и ти пращат снимка например с телефон от склада си, за да си избереш от наличните артикули и да ги видиш все пак де :-).

Проблем с наличностите имат и от Офис експрес напоследък (http://www.offex.bg/), например всеки път ми се обаждат след поръчка на офис консумативи, стига да не е нещо като например само хартия, а нещо по екзотично, например лепящи листчета, молив, кламери, за да ми кажат, че точно това, което съм го поръчала го няма, но пък има нещо друго, дали не го искам него :-). Въпреки това са доста агресивни и ми звънят всеки месец като част от маркетинговата си стратегия за продажби. Последният път, когато поръчах доста ме ядосаха, понеже търсех големи пликове за товарителници – това са прозрачни пликове като джобове, но цялата им задна страна е лепяща, говорих с тях по телефона, за да съм сигурна какво поръчвам, понеже изображенията на сайта им не работеха и въпреки това получих не друго а кафяви хартиени обикновени пощенски пликове. Да, самозалепващи бяха :-), но пощенски 🙂

Всеки има поне един недобър опит с онлайн поръчка, винаги стават грешки, но ако компанията търговец не реагира правилно и ви се скара вместо да се поправи, най-вероятно никога няма да купите отново, а и ще направите усилия и приятелите ви да не купят от тях.

Купувала съм парфюм онлайн веднъж от голям магазин (http://parfium.bg/), защото не намерих продукта във физически магазин. Продуктът беше ок, според очакванията, нищо му нямаше, освен, че беше малко по-евтин. Малко е ключовата дума, ако е много по-евтин, нещо наистина не е наред (ако говорим за парфюм). Проблемът е, че има поне 3 онлайн магазина с почти еднакви имена като на този горе. Любимо ми е това – ей сега да си купя домейн като този на онези там, ще направя почти същия онлайн магазин като техния, защото той вече има някаква популярност. Ами поръчах така без да погледна (от http://parfiumbg.com/) откъде съм поръчвала предния път. Получих парфюм в счупена кутия, цялата залепнала в например лепилото на кутията до нея, в почти разпадаща се опаковка, нищо общо с очакваното нещо. Хората реагираха бързо, бяха разбрани и върнах продукта.

МИТ 4:

Много е скъпо да купуваш онлайн.

Това съвсем определено не е вярно. Повечето добри и смислени сайтове се стараят да улеснят потребителите си като покриват част от доставката или поне я правят по-удобна, в най-добрия случай е безплатна, не за друго, а за да не я мислите изобщо 🙂 и да сте склонни да вземете и още нещо. Ако се замислите колко време ще загубите да ходите до някъде и се връщате, някак си цената за няколко часа загубено време, сравнена с най-евтината доставка от около 3 лв си струва отвсякъде.

Аз съм краен случай де, даже и микровълновата печка си изпратих на ремонт с куриери, така съм купувала и лекарство за котката си например, резервна част за шевната машина, каквото можете да се сетите, но това е отделна тема 🙂 Понеже във времето сме работили с всички куриерски фирми, подозирам, че за случаите ни се носят различни слухове :-). Най-забавно е, когато се обадиш да направиш заявка, с която да обясниш точно какво трябва да се случи и кой откъде какво на кого трябва да даде 🙂

МИТ 5:

Трябва да го видя и пипна, иначе не мога да избера.

Това е вярно за повечето онлайн магазини, макар вече изображенията да са достатъчно големи, че да можеш да си представиш продукта доста добре. Все повече магазини имат навика да изпращат повече от едно нещо и да избереш това, което искаш, връщайки останалото или пък използват опцията за преглед преди вземане от куриера. Това дава доста голяма сигурност и свобода :-).

Всичките ми яки тениски, които съм купувала последните две години са от Антистар (https://www.facebook.com/Antistar). Просто ги харесвам, често правят нещо като оферта на деня. Качеството на текстила е чудесно, дизайните им са супер красиви и като допълнение моделите им са ми удобни, а много мразя ултра къси дамски тениски :-).

Това лято трябваше да отида на сватба, ден и половина преди това установих, че нямам рокля 🙂 и избрах за 10 минути от тук: http://roklite.com/. Тревожих се дали е моя размер и дали ще пристигне навреме и се обадих по телефона, получих доста приветлива и отзивчива реакция :-). Роклята беше чудесна.

МИТ 6:

Онлайн можеш да поръчаш всичко.

Това да, само че не от тук. Напоследък изпитвахме доста затруднения с намирането на артикули като например пощенски плик с прозорец в екрю, G14 диодни крушки и т.н., като в крайна сметка такива неща накрая вземам от някой онлайн магазин в Англия и ги поръчвам с UkShopping. Този метод използвам за страшно много неща, даже някакъв фотографски китайски фон взех така, както и например къдрав ролков нож, все неща от типа на диодните G14 крушки, които не можеш да намериш тук. Ако поръчам директно от Amazon.co.uk, няма непременно да получа нещото си, защото трудно разчитам на Пощите, но пък от Англия в Англия всичко пристига доста надеждно.

Това са крушките 🙂

IMAG1355-(2)

Последните години всички платове поръчвах онлайн, основно от тук: www.swafing.de. Понеже става въпрос за Германия, си струва, ако се поръчва по-голямо количество, платовете са супер красиви и разбира се, качествени 🙂

IMG_0955c

Къдрави ножове, пособия за правене на рози например и подобни съм вземала от тук: https://www.cottonpatch.co.uk/ Имат и прекрасни, малко скъпи копчета 🙂

IMAG1620_1

Като цяло има доста неща, които не може да се намерят във физическите магазини или е доста по-времеемко, като например сладкарски принадлежности, всички тях поръчвам от http://www.cookibooki.bg/ 🙂

Всички видове копчета, конци и пособия от България вземам от тук: http://bomi-bg.com/. Доста ми се карат винаги по телефона, но май вече съм свикнала 🙂

IMG_6203cw

IMG_6909cw

 

Мит 7:

Много е лесно да продаваш онлайн, някой като лъже, може да излъже всички и никой няма да разбере

Това е наистина най-големия мит. Та, ти имаш целия свят за критика, когато сбъркаш нещо. Ако физически продадеш нещо на някого и той не е щастлив от него, той би се върнал пак физически в магазина при теб и можеш да положиш двойни усилия да го задържиш, ако искаш да е щастлив, разбира се. По нашите географски ширини не съм забелязала подобно желане у продавачите, особено когато са само продавачи в обектите, а не собственици (това винаги личи!), обикновено ми се карат. В такива магазини никога повече не влизам и гледам повече хора да разберат. Същото се случва и онлайн, но разбират хиляди хора 🙂 и то ужасно бързо, когато има проблем. Обикновено критиката се разпространява с такава светкавична скорост, че когато някой клиент не е щастлив от онлайн обслужване, стига да иска, може да направи много неща с много голямо влияние върху бъдещите ти продажби и потенциални клиенти, ако не направиш нещо, за да спасиш грешката. И то веднага, светкавично. На модерен език на това му се казваше Кризисен ПР и мисля съм го чувала в контекста на социалните мрежи основно. Т.е. на хората, които продават онлайн не им е лесно, но ако имат положителни отзиви от клиентите си, това говори много. Тук не говоря за измислени сайтове за продукт за отслабване например, който работи без усилия и то много бързо и има цитати и имена на „много доволни” клиенти. Говоря за реакция в социалните мрежи. Ако онлайн магазин има голяма група от активни хора, т.е. повече от 1 -2 харесвания на публикация и хора, които пишат, значи вероятно има защо. Разбира се, могат да направят фалшиви профили на „много доволни клиенти”, но мисля това бързо си проличава 🙂

Освен това, онлайн магазините също трябва да се стараят с отношението си към хората. Дълго време си търсих чанта за компютър, която да е здрава като предишната ми, която ме е изтърпяла 7 години и е износила тонове, буквално. Като един доволен клиент отидох на сайта на производителя на въпросната чанта и написах въпрос в онлайн чата, защото не виждах подобен на моя модел. Отговори ми служител, който след като му написах, че харесвам марката и търся артикул с такива и такива характеристики, ми отговори в чата: “и с какво е толкова по-специална вашата чанта, че да не искате друга”? Ами не си купих от тях. Истината е, че онлайн много лесно можеш да загубиш някого.

Мит 8:

Много е изгодно да се купува от сайтовете за групово пазаруване

Хм, тук имам специално мнение. Като цяло мисля, че единствения начин това да работи е, да се продават услуги и продукти с много ниска реална стойност. За да работи това с голямата отстъпка, тази отстъпка не може да дойде от нищото, т.е. винаги имам едно на ум, че ако нещо ми продават с 80 процента отстъпка, то реално в живота струва не повече от 5% от онази обявена цена. Ако е някакъв вид услуга – от разкрасителна процедура до почивка си представям, че по-скоро е ок, защото така и така те дават само от печалбата си, но когато е за продукт имам доста съмнения. Въпреки това съм купувала така. Последният път беше наистина последен, взех от Bueno.bg тяхната маса за компютър с място за мишката, просто защото от малкото време в неделя, в което не съм в офиса, нямам маса, на която да работя – такава с място за мишка, защото обикновено ми трябва за някоя от програмите, които използвам. Имам големи резерви за тези маси, като цяло хич не ги харесвам, ама хич. Все пак се реших. След месец, понеже някой някъде не беше получил имейла ми, получих почупена маса, наистина счупена, а подложката ма мишка беше на бабуни от недобре поставено лепило. Още се боря с тях да върнат парите. Да не говорим, че използват Тип Топ куриери, единствената куриерска фирма, която взема пари за доставка за повторно посещение, ако не са ви открили първия път, а те няма да ви открият, защото няма да разберат на кой звънец да звъннат например 🙂

Мит 9:

Когато имаш проблем, трудно ще откриеш търговците

Тук решението е само едно – ако онлайн магазинът, от който мислите да поръчате няма телефон и имейл за връзка, а някаква форма, която да попълвате при проблеми, най-вероятно ще е трудно да ги откриете, когато имате проблем. Затова не поръчвам, ако ситуацията е такава. Големи сайтове като Asos могат да си го позволят, но малки сайтове в България, по-скоро трябва да отговарят денонощно по всички възможни канали, ако искат някой да им има доверие.

Ако трябва да обобщя какво поръчвам онлайн или поне по телефона, ако няма сносен сайт, мога да кажа: чорапи, пособия, платове, конци, ножици, панделки, копчета, лепила, резервни части (за шевни машини, мотор за старата печката духалка – вентилаторна печка, врата за пералнята, която се беше спукала), канцеларски материали, хартии, салфетки, крушки всякакви, подаръци, услуги (от принтиране върху текстил до печатни материали), книги, понякога хранителни продукти, тениски, перилни препарати, почистващи препарати, кутии, кухненски неща, бои всякакви, даже тапети, пликове, опаковъчни материали. Като гледам списъка, той-включва всичко необходимо, което купувам, с изключение на сандвичите :-). Даже и единственото колело, с което съм се сдобивала поръчах онлайн 🙂

Надявам се обобщението е било полезно 🙂

Ще се радвам на всякакви въпроси и коментари по темата, защото ми е любима 🙂

 

38 Коментара

 1. Ylith 2014/02/24 Отговор

  Много добро обобщение! Всичко е точно така – казвам го от позицията на активно пазаруващ онлайн.;)
  Отбягвам неграмотни сайтове – неграмотно написани и неграмотно направени. Когато ми говорят, че продуктА е нещо си, просто цъкам хикса. Същото важи и ако сайтът не се отваря добре в мобилен телефон или на PC. Спестили са от дизайн и поддръжка, защото са дали на съседчето, което е в гимназия, ама пък много разбира, да им направи онлайн бизнеса… Смешна история!

  • Author
   Ellie 2014/02/24 Отговор

   Радвам се, че сме на едно мнение, Ylith 🙂

 2. zolayka 2014/02/24 Отговор

  Браво! Много добре написано! 🙂

 3. Jenny MacDonald 2014/02/24 Отговор

  Единственото, което може да се добави към текста е предложението линковете да се отварят в друг джам;) Иначе се подписвам под всяка дума (и благодаря за линковете, много полезни са!)

  • Author
   Ellie 2014/02/24 Отговор

   Да, напълно си права за линковете, бях забравила да ги настроя, оправих го веднага 🙂

 4. Габи 2014/02/24 Отговор

  Много вярно 🙂 С част от нещата не съм се сблъсквала, защото все още предпочитам да пазарувам основно „на живо“, но тази седмица ми се наложи много експресно да се подготвям за детски рожеден ден и без никаква възможност да отделя време, за излизане и поръчах почти всичко от интернет – от подаръците до сладкарските продукти. Един сайт за тениски отпадна, защото след като чаках 3 дни да отговорят на запитване за размер на тениска ми се наложи много бързо да търся алтернатива, която за мой късмет намерих и хората реагираха светкавично 🙂 Наистина не разбирам как може да имаш сайт за онлайн пазаруване, а да не отговаряш на уточняващи въпроси относно продуктите, които си предложил? Но и аз си имам сайтове фаворити, за онлайн пазаруване 🙂
  Усмихнат ден 🙂

  • Author
   Ellie 2014/02/24 Отговор

   Много си права, Габи, и аз не мога да разбера как могат да не отговарят на запитвания :-).
   Хубаво е да има и фаворити, спестяват доста време 🙂

 5. Десислава Христова 2014/02/24 Отговор

  Наистина много добро обобщение!
  Благодаря за написаното, всички имат нужда да препрочитат такива неща от време на време. 😉

 6. Таня 2014/02/24 Отговор

  Mного полезно обобщение. Благодаря

 7. Miroslava Tsenova 2014/02/24 Отговор

  Много интересен пост, благодаря за него! Благодаря и за линковете, наистина са много полезни! Пазарувам умерено онлайн, на както в първия коментар и из избягвам неграмотните сайтове – просто дразнят. Иначе съм съгласна с повечето митове. Само за мит №8 искам да кажа, че съм пазарувала неща с 50 % намаление, на които действително им знам реалната цена в магазина. И рядко попадам на такива оферти. Но това са 1-2 изключения, в повечето случаи съм съгласна, че реалната цена е тази която е посочена след „намалението“.

  • Author
   Ellie 2014/02/24 Отговор

   Благодаря за коментара, радвам се, че мненията съвпадат 🙂

 8. Blagovesta 2014/02/25 Отговор

  Много добро обобщение на практически опит! 🙂
  Аз пазарувам умерено онлайн и забелязвам, че манталитета на продаващите и у нас макар и бавно вече узрява за правилото че клиента е важен, и не бива да му се карат 🙂

  • Author
   Ellie 2014/02/25 Отговор

   Да, забелязва се 🙂

 9. Вероника 2014/02/25 Отговор

  Много ми хареса така обобщено всичко, много е приятно за четене.
  Съгласна съм с всичко, пазарувам от чужди онлайн магазини от 2006г., но все още не се доверявам на българските.
  Например, сега нямам достатъчно време да си поръчам от английски сайтове материали за РД на дъщеря ми, а български не намирам. Трябват ми елементарни неща-салфетки, флагчета, етикетчета, хартийки за мъфини, които да са в един стил и десен. Не намирам. Ако някой се сеща нещо, ще съм благодарна да сподели 🙂
  Усмихнат ден на всички.

  • Author
   Ellie 2014/02/25 Отговор

   Благодаря ти за коментара :-). Мисля, че сложни комплекти за парти по-скоро не съм виждала, т.е. нещо, което да включва всички елементи от украсата в един и същи стил и цветове и тема, заедно с етикети и салфетки. И аз ще се радвам да видя 🙂

 10. Стефана 2014/02/25 Отговор

  Много интересен и полезен пост! Четох го с удоволствие и се чудех дали да споделя нещо, но все пак ще го направя. Преди време и аз много харесвах Antistar – симпатичен и оригинален дизайн, made in BG, мислех си. Докато не попаднах на някои техни тениски, които бях срещала в Threadless. Давам пример с тази, макар да помня, че имаше и други.
  Антистар: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/t1/428071_10150609400398315_735904588_n.jpg
  Threadless: https://dov5cor25da49.cloudfront.net/products/3016/636x460shirt_guys_01.jpg
  Разочаровах се много и реших да им кажа какво мисля по въпроса – все пак те претендират да продават авторски неща, да не говорим, че кражбата си е кражба откъдето и да го погледнеш. Как ми отговориха те? Изтриха коментара ми под въпросната снимка.
  Това са моите впечатления от Антистар. Оттам – нататък спрях да ги следя.

  • Author
   Ellie 2014/05/03 Отговор

   Привет Стефана,

   Първо извинявай, че отговарям след толкова време, но май трябва да свикна, че когато има линкове в коментарите wordpress иска одобрение и не ги показва, а аз все забравям :-/

   Благодаря за отговора и споделения опит. Много полезно 🙂

   Хубаво е да се посочва източникът за вдъхновение, когато има такъв, съгласна съм. Човек не може да измисли всичко, но може да надгради нещо, което някъде е видял и да го направи по-хубаво. Трябва да се посочва, както правят повечето блогове, които следя 🙂

 11. Здравейте,Ели,
  Пише Ви една друга Ели, която е по-скоро интернет глупак, но глупак с амбиции…:). Темата ми е много близка по две причини:
  1. Аз съм на 55 години. Имам зад гърба си доста солидно образование и титли, но моето поколение просто не е ИТ поколението…Така че, с дистанционното на телевизора се научих да се справям, на умния си телефон ползам 20% от функциите, лап топът ми е като старият тефтер….а чичко Гугъл ми е най-добър приятел. Даже пазарувам от електронни магазини…
  2. Тъй като казах, че съм амбициозен глупак, направих свой електронен магазин за произведения на изкуството и ръчно изработени предмети – https://www.google.bg/. Вече казах, че съм интернет глупак, но не съм глупава и за това съдружници са ми 2 млади момчета, които са напред в материята с програмирането и интернет сайтовете….но….любопитството погуби котката…аз скочих в една безкрайна яма, едно предизвикателство и всеки ден решавам нови и нови проблеми….
  Сега да погледнем съвременната онлайн митология от моята гледна точка

  МИТ 1:
  Да имаш физически магазин е много по-скъпо от това да поддържаш онлайн магазин и да продаваш онлайн. Всеки може да си направи онлайн магазин.
  Имала съм физически магазин, верига от физически магазини и сега онлайн магазин. Кое е по по и най, не мога да кажа…но дейността по обслужване на физическия магазин е предимно физическа, а да създадеш и поддържаш онлайн магазин се изискв много интелектуална гимнастика, бързи реакции, писане, оптимизация на цели, задачи, стратегии…все категории от висшия пилотаж ….много еднообразна дейност за поддържане и попълване на данните, както и много творческа сърцатост, за да опишеш и предложиш един продукт. Доста изчерпваща дейност…вие ще прецените дали е евтина….Аз се спънах още на първия мит-красив сайт не значи ефективен. Направата на красив и естетически сайт е безумно скъпо удоволствие, което не се изплаща лесно, готовата платформа си е просто конфекция, а дори в интернет пространството конфекцията е еквивалент на low cost стока…Красивото на вид не винаги е лесно за използване….когато един сайт е много красив, се измества центъра от стоката…клиентът харесва оригинални текстове, но алгоритъмът на Гугъл отчита стандартните ключови думи…и хиляди неизвестни в една матрица, която трябва да направиш успешна….Аз лично не съм привърженик на идея, че безплатната доставка е решаващ фактор при покупката, но това е задълбаване в темата.Аз все още прохождам в тези дебри, тепърва навлизам в тематиката на SEO оптимизацията, така че ако някой смята, че да създадеш, направиш, поддържаш и направиш един сайт добре работещ и печеливш е проста работа, пратете му много поздрави от мен – или както се казва проста работа, но не е за прости хора!

  МИТ 2:
  Снимки на продуктите/артикулите, които продаваш, можеш да вземеш отвсякъде, т.е. все ще намериш.
  И снимка да направиш е проста работа…да, да , ама не, както казваше журналистът Петко Бочаров! Тъй като работя с повече от 100 автора, този ключов момент се оказа капан за мен. Изпращат ми се всякакви вариации на снимки с различни упражнения в употреба на фото шоп – с лого, надписи, рамки….за размера и наименованието, просто не мога да говоря.А казват, че размерът нямал значение….Така че това е едно поле,където аз и моите приятели имаме още много да се трудим. Но тъй като продаваме уникати – тъкмо направим снимка, описание и оптимизация, артикулът вземе, че се продаде и упражнението започва от начало…
  На мит 3 няма да се спирам, защото с всеки клиент аз лично се чувам поне 2 пъти по телефона и пиша поне 2 писма – при приемане на поръчката и след получаване на доставката. Всички, абсолютно всички клиенти са ми отговорили с най-милите писма, които съм получавала. Тези писма са по-затрогващи и от любовните писма, които съм получавала през годините и именно тези писма ми дават сили да ровя и копая в тази нива.
  МИТ 4:
  Много е скъпо да купуваш онлайн. Простете, но тази теза ми звучи като приказката на лисицата „Гроздето е кисело“. Точно в интернет търговията правилата са ясни и точно дефинирани – вид на стоката , цена на доставка, срок. Няма увъртания, няма пазарлъци с ориенталски привкус. Правилата са ясно дефинирани – ако те устройва – поръчаш, ако ти е скъпо, просто натискаш хиксчето….Но моят сайт има клиенти от различни краища на България, от такива градове, за които даже не бях чувала….ако нямаше опцията онлайн продажби, как щяха тези клиенти да си позволят този лукс? Щяха да посетят изложбите на Международния женски клуб, или щяха да отидат в магазина на Хилтън????
  МИТ 5:

  Трябва да го видя и пипна, иначе не мога да избера. Този мит, дори на мен, 55 годишната ми звучи архаично….Не искам даже да го коментирам, защото е извън контекста на времето, в което живеем. Само ще кажа, че 100% от нашите клиенти са споделили, че продуктите в действителност са в пъти по-добри от снимките.
  Мит 6 – няма да коментирам, защото хич не обича определението ВСИЧКО.За мен то е еквивалент на НИЩО. Обичам да боравя с конкретни неща. на страницата на моя сайт ще видите името ми, телефонът ми, фирмата ми и авторите с които работя. Така че това предварително отговаря и следващите митове, на които не бих се спирала…
  Толкова по съвременната интернет митологияу и моята дейност като археолог. Дали е успешна? – това Вие ще кажете. Безспорно има много грешки и пропуски – ще се радвам, ако като откриете нещо, ми пишете. За мен беше удоволствие. Поздрави – Ели Попова

  • Author
   Ellie 2014/02/25 Отговор

   Благодаря ти, Ели за дългия коментар, мнението и от двете страни е много полезно 🙂

 12. Лили 2014/02/25 Отговор

  Мила Ели, не само тази статия, всичко, което видях тук ме впечатли и много ми хареса. Беше ми и полезно и … всичко… Ти си една вдъхновителка и даряваща радост за очите и душата приказна фея <3

  • Author
   Ellie 2014/02/25 Отговор

   Благодаря ти, Лили, за хубавите думи <3, много се радвам, че нещата, които правя и пиша са полезни и още повече се радвам, когато успяват да бъдат и вдъхновяващи :-). Благодаря ти 🙂

 13. десислава 2014/02/25 Отговор

  Елиии, много те бива! Знаеш ли колко от далече си личи, че си запален по нещата, които прави човек! А това е страхотно и много ценно. Аз си поръчвам главно бижутца онлайн – от две авторки, които много си харесвам! И си права, и двете правят страхотни снимки на продуктите си, с много отношение и нещата им пристигат в красиви и направени с вкус опаковки. Истинско удоволствие е да си ги отвориш! А за обратната връзка, винаги гледам да давам! 🙂

  • Author
   Ellie 2014/02/25 Отговор

   :-))) Благодаря ти, Деси. Браво на авторките, които харесваш, значи много добре се справят :-). Благодаря ти за коментара, страхотно е, че мога да чета и вашето мнение за нещата, за които пиша 🙂

 14. Деси 2014/02/25 Отговор

  Страхотно, има много ценни съвети, благодаря 🙂

  • Author
   Ellie 2014/02/25 Отговор

   И аз :-), наистина се радвам, че е полезно 🙂

 15. Гери 2014/02/27 Отговор

  Аз искам само да се включа в частта с доставките.
  Моята мама обича да шие гоблени и реших за рождения й ден, миналата година, да й подаря гоблен, който не е шила. В София обиколих магазинте за гоблени и бях потресена от лиспата на избор, а ако случайно нещо, без да искам загледах, цената му беше извънземна(все едно беше вече ушит и в рамка). Потърсих онлайн и намерих един варненски сайт(много зле изглеждащ, но толкова си може жената) с гоблени и поръчах. В същият този ден си поръчах на себе си от Amazon.de раница. Раницата дойде за 5 дни, а гоблена за 16 дни….Тогава осъзнах, че Германия е по-близо до София от Варна. Не само като разстояние, ами и като цена на доставка. За доставка по DHL – платих 3 евро, а за доставка тук в страната – 8 лв.

  • Author
   Ellie 2014/02/27 Отговор

   Привет Гери,

   Благодаря за историята, много, много обичам истински истории, разказани от главното действащо лице. И да, понякога и Англия и Германия се оказват по-близко от някой български град :-).

   Благодаря ти, че сподели 🙂

   Ели

 16. Гери 2014/02/28 Отговор

  Ellie,
  ама ти, си много готина! 🙂

  • Author
   Ellie 2014/02/28 Отговор

   Ама и вие :-)))

   Много ме радва всеки коментар, благодаря, че пишете и най-вече че сте изчели писанията ми.

   Прекрасен дълъг уикенд желая 🙂

   Ели

 17. О, колко хубава и полезна статия! Благодаря за нея. В личен план линковете, особено на магазина с платовете, са ужасно полезни. От друга страна, като собственик на онлайн магазин отскоро, бях искрено заинтригувана от темата. Винаги е полезно да знаеш какво вълнува клиентите, макар и потенциални. Ще ми се да се лаская, че голяма част от грешките посочени тук, съм избегнала. Но ако трябва да бъда честна – не е съвсем така. Просто създаването и поддържането на онлайн магазин се оказа титанично голяма задача! Затова и тази статия ми даде доста храна за размисъл, набелязах и следващите си стъпки за усъвършенстване. Още веднъж, благодаря! 🙂

  • Author
   Ellie 2014/03/01 Отговор

   Аз ти благодаря, Катя. Да, задачата с онлайн магазина е титанично голяма, никога не може да се представи нещо съвсем такова каквото е, дали заради размер, цвят или нещо друго, както и да го погледнеш е доста трудно. Някоя неволна грешка може да доведе до съвсем неочаквана по-голяма грижа, но пък това са предизвикателствата :-), сигурна съм, че ги бориш по най добрия възможен начин (нали може на „ти“).
   Прекрасна неделя ти желая 🙂

   Ели

 18. marly 2014/03/22 Отговор

  Наистина хубава тема:)Пазарувам почти изцяло по интернет и съветите ви са действително полезни.АСОС са коректни.Връщала съм при тях часовник на D&G,понеже не работеше и има световна гаранция,но в оторизирания уж магазин в София казаха,че щом не е купен от тях не могат да направят нищо гаранционно.И след доста търпение и малко преговори ми върнаха парите.Но вече си имам една тактика.Дори да видя,че сайта доставя до България винаги пращам запитване така ли е и колко струва доставката.Така после и да се окаже,че не съм догледала нещо си имам техен мейл с инфо и си държа да спазят това,което са написали:)Случвало ми се е с един Адидас,който накрая получих с DHL без да платя нищо,а сайта доставяше до къде ли не,без България,но те вече бяха писали,че изпращат до цял свят безплатно.И така.Успех на всички в онлайн пазаруването!

  • Author
   Ellie 2014/03/23 Отговор

   Благодаря ти за коментара, Marly. Благодаря, че си споделила нещо, което ще е полезно на всички. Споделянето на преживяванията ни пести доста време 🙂 и учи на много неща.
   Чудесна седмица желая :-)!

 19. Красимир Ангелов 2016/06/15 Отговор

  Коментарите са интересни и съдържат доста полезна информация.Четейки ми дойде идеята защо ли не се създаде съдружие/организация на собствениците на Интернет сайтове за обмен на положителен опит .Принципите на конкуренцията няма да бъдат нарушени защото ще се дискутират изцяло практически теми не индивидуални бизнес идеи.

  • Author
   Ellie 2016/06/17 Отговор

   Да, би било чудесно и много полезно!

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*