Как да помогнем на Снежко <3

От Ellie на 30/05/2020 в Истории
0
6

Темата с бездомните животни ми е много близка. Тя е проблем на обществото като цяло и с общи усилия и отношение можем да помогнем, стига да имаме време и желание. Учудващо за мен много хора мразят животните, а други наистина ги обичат. Но най-често обичащите животните изразяват любовта си само с даването на храна и вода. Реално бездомните животни имат нужда и от медицински грижи (кастриране, обезпаразитяване и какво ли още не), за да се чувстват по-добре. Това разбира се е свързано с време, а някъде и със средства. За кастрирането специално (най-полезното нещо за тях), има опции за безплатно кастриране. Например Четири лапи работят от години по проект за кастриране на бездомните котки в София.

Голяма част от бездомните котки в София, особено по дворовете, раждат по няколко пъти годишно. Поколението страда и почти не оцелява. Те самите страдат, защото се и изтощават. Бездомните животни често стават жертва на хората, волно или неволно, животът им е застрашен от всякакви ситуации. Ако популацията на бездомните кучета и котки с времето намалее, т.е. ако успяваме с добри темпове да ги кастрираме, животът на всяко едно ще е значително по-качествен и доказано по-дълъг.

Последните години кастрирахме група ентусиасти доста животни (голяма част от тях с помощта на „Четири лапи“), сигурно двуцифрено число. Тези, които върнахме на улицата, където живееха, изкараха още няколко години, други имат стопани и са още живи и здрави.

Анимацията по-долу е част от един проект и дълго време се канех да я публикувам. Проектът за анимацията беше курсовият ми проект по After Effects за един от курсовете в Софтуни (преди две години бях записала Softuni Creative програмата). А изискването за проекта беше в рамките на една минута време да направим анимация като използваме въпросната програмата на Adobe и представим посредством тази анимация тема, която ни вълнува. Моята анимация беше именно за бездомните котки (със събирателното име Снежко) и как да им помогнем. Надявам се хората да разбират повече проблема с популацията на бездомните животни и да го борим заедно!

Ето я и анимацията за Снежко:

А сега и малко примери от истории с бездомни котки, които са ни се случили последните няколко години.

Например, малката Ема-Джо, заловена и, кастрирана и благодарение на още невръстната си възраст след не много време пожелана от стопани в Германия и до ден днешен е супер щастлива (благодарение на БГ Вет пратихме Ема в Германия след като живя у нас два месеца). Бях направила фейсбук страница на Ема-Джо в опитите си да й намерим дом в България (нещо не се харесваха с нашето коте в къщи). Въпреки ч даже промотирахме която фейсбук страницата й, тук не й намерихме стопани. Тя е жива и здрава и още получавам снимки от нея в нейния немски дом :-).

Това е Ема-Джо:

Ема я изловихме лесно, с храна поставена в транспортна кутия. По принцип има капани за котки, с каквито могат да ви услужат от клиниките. Преди да има тази опция или да знаем за нея използвахме всякакви похвати: например огромни кошове за пране, в които им давахме храна с дни, за да свикнат да влизат спокойно в тях. Но клетката си е най-цивилизованата опция и силно препоръчвам. За едно коте (любимият офисен котарак Мърльо) 2014-та нищо не работеше при ловенето му от допотопните методи и се бях сдобила с голяма кутия (прозрачна като онези за обяд), но голяма и с колелца, имаше и капак, бях направила дупки по кутията котето да има въздух като го изловим и един ден след много опити за неговото ловене докато ядеше го захлупих с прозрачната кутия. Тогава имаше ветеринарна клиника, която предлагаше вземане на котето с транспорт и докато ги чакахме котето се мърдаше и пътуваше из офиса на кутията с колелата. Той и тогава беше на възраст, но живя още 5-6 години след кастрирането му.

Ето го и него в този сюблимен момент (извинявам се за качеството на снимките, но повечето са правени с телефон и то доста отдавна):

А това е котаракът Сникърс, който се връща от кастриране по модерен начин – с велосипед. Беше примамен с пилешко с картофи 🙂

А това е Емчо, пак примамен с храна и готов за кастриране:

Това по-долу е Нафърфорий (накратко Нахвърчо), който возя със Спарк до клиниката 🙂

И още много котета със странни имена като Джоана, Жозефина и подобни, дебнати и ловени за хоби с дни, кастрирани и обгрижвани.

Ако имате време и желание за подобни дела и ако има бездомно коте, което да ви има доверие, ето няколко полезни съвета за залавянето на бездомни котки:

– подгответе котето като му давате храна в клетката, с която ще го ловите известно време
– постарайте се да ви има доверие
– ще ви е значително по-лесно ако използвате клетка-капан от клиника, ако котето не ви има чак такова доверие или ако е плашливо
– използвайте транспортни клетки за транспортирането на котките, това ще е безопасно и за вас и за тях
– бъдете подготвени с ръкавици и се обезопасете добре (бездомните котки могат да пренасят всякакви болести)
– измийте се добре, както всеки път след като комуникирате с котето, така и като го занесете в клиника. Ако имате ваше животно в къщи, добре е то да няма достъп до дрехите, с които сте били при бездомното животно.
– и се радвайте на всеки постигнат успех, понякога животните не ти дават да направиш нещо, което е добро за тях, например да им дадеш обезпаразитяващо, затова всеки успех е повод за радост 🙂

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*