Как да изберем шевна машина и малка изненада

От Ellie на 16/12/2015 в Направи си сам
23
6

Има много марки шевни машини с много функции. Макар на кратко, мисля, че моментът за тази публикация дойде, защото Коледа е момент за шевни машини – под и около елхите 🙂

До преди 7 години бях работила само с шевна машина Лучник, даже с две такива, много, много дълги години. И двете бяха по-стари от мен. Бях се научила да ги центрирам. Съвсем преди тях имах ръчна и крачна машини, на десетки години, за тях няма да пиша тук. Много ги харесвам, удивително красиви са, но не шият здраво :-), поне не толкова, колкото ми се иска на мен.

Когато дойде време да избера нова машина, най-много ме притесняваше фактът, че ще трябва да е пластмасова, това беше около 2 години преди да започна да работя с професионална права машина, която не е пластмасова. Но тук ще пиша за любителските такива. Някак си ми изглеждаха чупливи, нестабилни и детски. А все пак избирах техника, с която да работя.

Първата машина, която избрах след не много мислене, защото имаше десет пъти повече функции от текущата ми такава и изглеждаше като да може да прави всичко, без да е скъпа, беше Janome. Все още обичам тази марка повече от други от нейния клас.

IMG_1872

Не съм имала приспособления за големи плотове или десетки крачета, но имах за free motion (за фигурално прошиване на куилтове/шалтета и неща с вата :-)), както и крачета за правене на илици и поставяне на ципове. Последните две ми се струват задължителни, почти всичко има нужда от илик някъде 🙂 и разбира се – от копче.
С тази машина около година и половина шиех всичко, освен на местата, където се налагаше използване на оверлог. Докато имахме магазин работех по над 12 часа на ден, което е доста голямо пренатоварване за такава машина и като цяло не го препоръчвам. Все пак, любителска е.

Кои фактуро взех под внимание:

– избрах я от магазин на Аксиома (всички любителски шевни машини съм вземала от тях), не бих купила машина от Мол от Техномаркет например, когато става въпрос за специализирана техника и има магазин за такава, бих избрала него
– имаше повече от достатъчно прави и декоративни шевове, аз харесвам особено един бод, който е подходящ за текстилни апликации (28 номер на моята Janome IT1030). Няма как да ви липсват бодове, повечето няма да ги използвате. Добре е да има зигзагообразен бод, за да завършвате с такъв допълнително местата, които искате за предпазите донякъде от нищене, ако нямате оверлог като допълнителна машина за работа (силно препоръчвам, но ако наистина работите много, не само за любителски цели).
– има лесна функция (бутон) за затяжка
-има бутон за поставяне на иглата в позиция долу (ако се занимавате с пачуърк е особено полезна функция), както и всеки път, когато спрете и искате лесно да пуснете иглата и да нагласите нещо, без да разместите шева.
-електрониката, с която се предлагаше не беше цел или функция, която непременно търсех, но се оказа много лесна за работа, за нагласяне бързо на вида шев и неговите опции (като например разстоянието между бодовете). Но и при прекомерна употреба, дисплеят е първото нещо, което започва да примигва или да показва признаци на пренатоварване. Затова не страдайте, ако вашата е само с механични дискове за избор на шевове и техните опции. Напълно ок е.
-пробвах машината и на усещане беше стабилна до колкото е възможно, изглеждаше здрава и удобна. И сега, след толкова време, когато я сравнявам с други от подобен клас машини продължава да ми харесва. Следващата машина, която съм избирала е Toyota, трябваше ми за друго място, исках отново Janome, но към онзи момент нямаше алтернативен или близък модел на този, който харесвах, затова се опитах да намеря подобни опции в модел на Toyota.
-изгледах малко youtube клипове за работа с машината, която щях да избера и какво са казали хората, винаги е полезно 🙂

И така избрах тази:

IMG_1877

А сега и изненадата 🙂

Сега нещо отново по темата. Понеже не мога да ви подаря цяла машина, се сдобих с 5 такива с големината на телбод. Употребата им е крайно ограничена, но ако се сетите да извадите и завържете единствения конец (не е с горен и долен, както се вижда :-)) в края на шева, може и да издържи на малки задачи. Аз ви подготвих и задача. Направих 5 малки комплекта „Направи ви сам бонбони за Коледна декорация“, като всеки комплект съдържа всички материали за няколко такива. Тук ще покажа комплектите, както и как да направите такъв за подарък.

IMG_0157

1.Първо приготвих кутиите и инструкциите за направата на текстилния бонбон с линк към публикацията, където е подробно обяснен: тук. Подготвих и дизайн за опаковката на комплектите.
Можете да изтеглите инструкциите като .jpg изображение (десен бутон на изображението по-долу).

IMG_0148

instructions-01

2.Сгънах разпечатаните на цветни листа инструкции и приготвих ленти за декориране на кутиите от еко велпапе.

IMG_0150

IMG_0151

IMG_0153

3.Приготвих за всеки комплект:
-по една малка ръчна шевна машина
-плат за около 10 бонбона или 20 см високо и 150 см дълго парче
-копчета, панделки ширити, може да добавите дантели, декоративни елементи
-силиконов пух за пълнене, на който старателно изкарах въздуха и запечатах
-разпечатаните инструкции
Накрая сложих по една панделка.

И така направих 5 комплекта. За петима от вас. Комплектите ще изтегля на случаен принцип от абонатите на бюлетина. Ако не сте сред абонатите на бюлетина от страницата във Фейсбук тук:

 

АБОНИРАНЕ ЗА БЮЛЕТИН

IMG_0160

IMG_0159

IMG_0167

IMG_0163

Идния понеделник ще избера 5 от вас, които ще получат комплектите, а пък утре ще избера други двама, от публикацията с помпоните 🙂

23 Коментара

 1. Стефка Стойчева 16/12/2015 Отговор

  Поредната изненада от теб, Ели! Невероятна си! Благодаря и желая весели празници!

  • Author
   Ellie 19/12/2015 Отговор

   Благодаря ти, прекрасна Коледа и Нова Година желая 🙂

 2. Красимира Панайотова 16/12/2015 Отговор

  Прекрасни са 🙂

 3. Станимира 16/12/2015 Отговор

  Благодаря, почуствах го много личен поста 🙂 след моето откровение за желание за шевна машина.Много полезна информация, като за мен с голям мерак и никакъв опит с шиенето. И понеже започнах похода в издирването на идеалната много ми допадна модела TOYOTA ECO 17C.

  Поздрави!!!!!

  • Author
   Ellie 19/12/2015 Отговор

   Втората машина, която трябваше да избера беше Toyota 🙂
   TOYOTA ECO 17C изглежда чудесно. Бих препоръчала пробване и тестване в магазина им на Янко Сакъзов, където може лесно да се сравни с други машини от същия клас :-).

 4. Много полезна информация получих! Имам един въпрос, от къде купувате тези красиви разноцветни платове, ширити и други материали?

  • Author
   Ellie 19/12/2015 Отговор

   Привет и благодаря за въпроса 🙂
   Конкретно тези платове за комплектите са от http://www.swafing.de
   Иначе от София вземам от магазин Какаду на Сливница и Раковска, от магазин Мартинов на Пиротска.
   Има великолепни неща и тук: http://www.cottonpatch.co.uk/

   🙂

 5. Венелина 16/12/2015 Отговор

  Наистина полезна информация за шевните машини. А блогът е толкова вдъхновяващ, че на човек му се приисква да ушие нещо красиво, дори да не е вещ в тази дейност.

  • Author
   Ellie 19/12/2015 Отговор

   Благодаря ви, Венелина 🙂

 6. Йорданка 16/12/2015 Отговор

  Много полезна информация!

 7. Ирена 16/12/2015 Отговор

  Много сте вдъхновяваща и креативна :-).

 8. Nevena 16/12/2015 Отговор

  Вдъхновявящо

 9. Мони 16/12/2015 Отговор

  много сладко и креативно

 10. Мария Пенчева 16/12/2015 Отговор

  И за мен информацията е много полезна,искам да питам дали може да прошивате по големи неща като шалте например на правата професионална машина,защото на мен ми е страшно трудно,даже невъзможно

  • Author
   Ellie 07/01/2016 Отговор

   Привет,
   Извинявам се, че съм пропуснала да отговоря на въпросите :-/. Правата машина шие само прав шев, няма свободно движение на крачето и може да се използва за прошиване само на прав шев, а аз предполагам, че вие говорите за фигурално прошиване.

   За големи одеяла и шалтета в индустриални условия се използва голяма машина, а одеялото се опъва на рамка, като голямо рамо с игла се движи и прошива цялото одеяло. В домашни условия любителските машини са решение, знам, че е трудно 🙂

 11. Станимира Станева 16/12/2015 Отговор

  Като прочетох с каква любов пишете за Janome започнах да се чудя и за Janome JUNO E 1015….. Охххх :), съвет?

  • Author
   Ellie 19/12/2015 Отговор

   От любителските марки тази най-много я харесвам, но не съм тествала и чела за машините, които са излизали напоследък, новите опции и функции.
   JANOME JUNO E1015 изглежда доста лесна за работа, с достатъчно бодове и функции.
   Отново да кажа, че препоръчвам да се види и сравни на място с други подобни модели. Когато мога, винаги тествам бъдещата машина на място :-). Ако е любов от пръв поглед, веднага ще си проличи 🙂

 12. Станимира Станева 19/12/2015 Отговор

  Благодаря за отговорите. От Бургас съм, а тук не съм чувала за магазин в който да се тества, а и път към София не ми се очертава скоро. Ще се почудя още малко и ще поръчам от аксиома :), като разчитам на дозичка късмет.

  • Author
   Ellie 19/12/2015 Отговор

   Стискам палци и съм сигурна, че ще изберете най-подходящата за вас 🙂

 13. Stela 21/12/2015 Отговор

  Благодаря за чудесната информация,определено се нуждаех от съвет.
  И прекрасна идея за направа на коленичи играчки.-бонбони

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*