Ще се променим ли? Надявам се да, защото трябва.

От Ellie на 13/02/2021 в Разни места
2
5

Дразнят ли ви Софийските улици, когато ходите по тях? А срам ли ви е било някога да разхождате приятели, които са дошли на гости в България, тук по Софийските улици, където трябва да внимавате и те да внимават нон-стоп къде точно стъпват? Не е много лесно да се гордееш, че живееш в град, където основното правило за ходене по улиците може да се обобщи с: „Гледай си в краката и внимавай като пресичаш!“. Забелязвате ли колко стопани не си почистват след кучетата? А когато видите такъв, усещате ли неудържимото желание да му кажете какво мислите и да го вразумите?

От години за нас това е проблем. За протокола: имаме куче и отново за протокола – не ми се е случвало да забравя да си взема торбички и да нямам в себе си нищо подходящо, за да почистя след него (нея). Как така ли? Всъщност е безкрайно лесно :-).


Когато се обърна след някой стопанин и го гледам дали ще почисти (ако има някакво себеуважение, него го става срам!) и той/тя отчаяно започва да рови в джобовете или в чантата си и с изненада установява, че няма с какво да почисти! И така става всеки път (при тези, които имат останало себеуважение). Обикновено му/й даваме торбичка и се правим, че не разбираме как може да забрави да си вземе нещо за почистване със себе си. Та той/тя излиза на разходка с кучето си, кучето не са му/й го връчили случайно или за малко, не отива до магазина за сирене, очевидно е кучето на разходката какво ще прави. Как можеш да забравиш? А истината е, че този същият стопанин никога няма в себе си торбичка. Не защото е толкова сложно да носи нещо подходящо, а защото не го интересува. Нека се опитаме да ги накараме тези хора да се заинтересуват. Ако не заради естетиката и срама в града ни, то поне заради здравето на хората тук.

И да – проблемът не е само естетически или просто неприятен, а е и здравословен. Нещо, което може да причини здравословни проблеми и на хората (за цял живот!), както и на домашните ви любимци, които се разхождат навън. А именно – непочистването след кучетата.
Има малко на брой стопани, които не почистват, но те са достатъчни, защото два или три пъти на ден замърсяват с големи количества заобикалящата ги среда. И правят така постоянно и всеотдайно 365 дни в годината или 366, ако имаме късмет. И така, с постоянство към резултати. Ако същите тези хора, които ги мързи да си почистват, ги мързи и да обезпаразитяват кучетата си (неминуемо, мързелът вирее във всички дейности в живота на мързеливия стопанин, не се ограничава до само някои), то тогава те излагат на риск здравето на всички ни.
България е на първо място в Европа по заразени с кучешка тения! Факт. Мен ме е срам, за вас не знам.

Никога не е късно да се направи нещо или много неща. Ние постоянно влагаме усилия в тази посока. След като ни изпочупиха диспенсърите за торбички, които бяхме поставили преди време тестово (първо крадяха торбичките, после почупиха и откраднаха диспенсърите), мислим за друг вариант за тях. А междувременно се заехме с информиране на гражданите, защото те очевидно не осъзнават мащаба на проблема.

Направихме брошури и разнесохме близо 1000 броя преди два месеца в район Триадица. Брошурите разнесохме в пощенските кутии, а при нас закачихме и на таблото в сградата, в която живеем. Лесно е.


В брошурата има информация за проблема, може пък и някой да прочете, да разбере и о – чудо, поне един повече да почиства след кучето си. Ще се радвам да ви изпратя брошури и за вашия вход, които да можете да си закачите така, само ми пишете на ellie [at] ellieafter.com или на hello [at] dobrodelnik.bg.


Но това не ни се струва достатъчно. Направихме видео на тема „Как да хванем кучешка тения в три лесни стъпки?“, обясняващо проблема. Пуснахме го по-миналата седмица, вече има над 28 000 гледания 🙂


Направихме и големи стикери, които лепим в центъра в районите Триадица и Средец през няколко дни, точно до непочистените производства на кучетата, надявайки се, че стопаните ще се засрамят, като минават отново там след няколко часа. Стикерите изчезват най-често на следващия ден, кучешките остатъци обаче – не. Хм.


Имаме и други и идеи и трябва да продължаваме да опитваме, за да живеем в по-нормална държава и да не станем жертва на безотговорността и мързела на хората около нас. Просто не е справедливо.


Ако и вие правите опити да промените непочистващите стопани на кучета около вас и имате добри идеи, ще се радвам да ми пишете!

2 Коментара

 1. Тони 04/11/2021 Отговор

  Страхотна кампания! Дано повече стопани се вслушат!
  Мразя да тъпча лайна! А тези, които не почистват след кучето си, обичат ли? Сигурно…
  Срам ме е от тротоарите, не искам да живея в лайняна държава!

 2. Author
  Ellie 04/11/2021 Отговор

  И мен ме е срам от тротоарите, имам куче и това да трябва да внимаваш на всяка крачка е безумно. За съжаление тези диспенсъри за няколко седмици, а някои за няколко месеца ги почупиха и откраднаха :-(. Вече не зная какви стъпки да предприема, но не се отказваме 🙂

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*