14 от 24 “Направи си сам” възглавници ябълки

Малки декоративни възглавници за Коледа а и по принцип във формата на ябълка :-). Без вадещ се пълнеж са по-лесни и бързи.

14IMG_8544

1. Какво ви е необходимо:

1IMG_8519

– парчета плат в червено – може да е едноцветен плат, но по-добре да е на щампа – точки, звезди, нещо. Около 50 x 50 см.
– пълнеж под формата на вата (в кошницата на снимката), силиконов пух или каквото ви се намира. Колкото по лек и същевременно обемен е пълнежът, толкова по-красива ще е формата на готовата ябълка.
– малко плат в зелено и малко в бежово-кафяво за листото и дръжката на ябълката.
– малко вата за пълнене на дръжката и на листото, за да останат плоски
– игла и конец (в основния цвят на ябълката) и за по-лесно и шевна машина (може и без нея, но ще е доста по-бавно).
– Ножица
– Карфици няма да са излишни
– Кройка (както винаги, можете да изтеглите по-долу)
– Молив и гума

 

ИЗТЕГЛЯНЕ НА КРОЙКАТА ОТ ТУК

 

2. Първо разпечатваме кройката, правим две еднакви половини на ябълката и след това ги сдвояваме, за да получим цялата кройка

2IMG_8521

3. Рисуваме си кройката за ябълката от не-лицевата страна на плата с молив. Отстоянията за шев са включени в кройката.

3IMG_8523

4IMG_8524

4. Режем по така нарисувания контур. Правим същото и с листото и с дръжката. От всички части ни трябват по две за лице и гръб на ябълка, листо и дръжка.

5IMG_8526

5. Върху парче вата зашиваме по цялата дължина (обиколка) двете части на листото и дръжката. Те са обърнати с лицевата си страна на плата едно към друго (парчетата за листо и за дръжка). Оставяме си 3-4 см незашити за обръщане.

6IMG_8528

6. Обръщаме и гладим листото и дръжката на ябълката и ги позиционираме върху основата с карфица – там, където ни харесва. Преди това минах средата на листото с декоративен шев, за да прилича повече на ябълково листо.

7IMG_8534

7. Върху така подредените части слагаме другата страна на ябълката, т.е. гръб, с лицето обърнато към лицевата страна на предната част.

8IMG_8536

8. Зашиваме на около 0,5 см – 1 см от ръба на плата, по цялата обиколка на ябълката, като оставяме 5 см за обръщане и пълнене.

9IMG_8537

11IMG_8538

9. Обръщаме ябълката през оставения отвор и пълним.

10IMG_8539

12IMG_8540

10. Зашиваме отвора с помощта на игла и конец.

13IMG_8541

И имаме декоративни възглавници, особено подходящи за Коледа. Могат да се поддържат нормално, да се перат в пералня и да се гладят . Същото нещо може да се направи лесно под формата на всякакви плодове и зеленчуци.

15IMG_8542

2 Коментара

  1. Елия, с удоволствие отброявам дните до Рождество с твоите уроци „Направи си сам.“ 🙂 Обикновено бързам и не мога да пиша, а всичко много ми харесва!!!

    Избрах да коментирам възглавниците, защото децата се влюбиха в тях и веднага си поръчаха такива.

    • Author
      Ellie 19/12/2014 Отговор

      Ехааа, благодаря ти за коментара Майя! Много се радвам, че нещата, които приготвих за „Направи си сам проекта“ ти харесват и още повече се радвам, че децата са ги харесали :-).
      Вълшебна Коледа ви желая и чакам с нетърпение да споделите как са вашите ябълки – възглавници 🙂

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*