За малките неща всеки ден … и пак изненада

Всеки ден използвам много неща от плат, които правят ежедневието ми малко по-удобно и доста по-уютно. Всичките съм правила във времето, някои използвам от много отдавна, а за други съм снимала ръководства как се правят преди толкова много време, че ги бях забравила.

Кратко направи си сам има и по-долу 🙂

1. Калъф за телефон, но не какъв да е.

15IMG_6299

Проблемът на повечето калъфи е, че са само калъфи, а проблемът на дължането на телефоните в джобовете е, че телефоните са големи, а джобовете малки. Имах нужда от това да държа телефона си на леснодостъпно място, да не се налага да ровя, когато звъни за малкото време, през което се придвижвам от точка А до точка Б. И най-важното е, това нещо да е удобно за слушалки, защото докато ходя или съм с колело поне с една слушалка слушам TED radio hour, някоя видео лекция или някой курс в Coursera (които имат чудесен app). И направих това, което да отговаря на условията: удобно, носи се през рамо, слушалките са близко и не е джоб :-).
Туториъл със снимки по-долу.

2. Калъф за фотоапарат с обектив.

20IMG_4886

Ползата е, когато искате да сложите фотоапарата си с един обектив в чанта, където има 100 други неща, ключове, телефон, химикалки, хартия, нещо взето от някъде и т.н. и си представят ясно как апаратът ще се надере или ще се отвори капачката на обектива и той ще се надере. Ето това ще помогне.
И… изненада! Имам още един, който мисля да подаря на един от вас (най-долу ще видите как :-))

3. Чанта за обяд.
Всъщност 3 броя като ето тази от тази Коледна публикация ТУК. Винаги, когато мога, използвам текстилни чанти, на практика много рядко не нося, преди ги забравях, но си направих много. Та, една от тях е за вземането на обяд всеки ден. Нейното място в повечето случаи е в предната кошница на колелото, където обядът да се запази максимално цял. Работи и за супа, но трябва да се внимава 🙂

22IMG_6417

Работи и като котешко одеяло.

19IMG_6140

4. Несесер – мишка, сниман преди мнооого време, но даже не знам къде са ми снимките.

17IMG_0457

18IMG_6430

Той пази очилата за кино. Ще дойде ред и на публикацията за него.

5. Чанта за химическо чистене.

24IMG_6436

Звучи безумно, знам, но когато човек е в състояние да забравя до степен да си носи боклука от къщи до офиса и да не се сеща защо, е в състояние дълго време да забравя да занесе дрехите си на химическо чистене :-). А когато ги слагаш само на едно място и то се напълни, няма как да забравиш.

И така, как правих калъфа за телефон в няколко стъпки:

– Трябва ви телефонът, парче плат за отвън и парче за отвътре, вата, линия, молив, ножица, игла и конец (или шевна машина), карфици, листа хартия А4, и най-важното някакъв елемент за затваряне (катарама, копчета, закопчалки). За затварянето използвах малка метална катарама, която закачих на текстилна лента.

1IMG_6255

– Очертавате телефона грубо с молив върху листа хартия, после начертавате дълга линия с молив по дължина на двете му страни. След това начертавате оп още 2 см от всяка страна. Вашето парче плат (кройка) трябва да има резерв за шев, за обем на плата и за обем на телефона. В моя случай това са въпросните 4 допълнителни см. Правя същото и от другата страна, като добавям 2 см под телефона, смятам колко поне трябва да е дълга дългата страна с въпросните 2 см отдолу, умножавам по две и добавям колкото искам за капак. Получавам форма, подобна на тази:

4IMG_6262

5IMG_6267

– Изрязваме три части с тази кройка: външна, вътрешна и вата. Подреждаме двете парчета плат с лице едно към друго като горе вътре на капака между тях поставих текстилната лента с катарамата. Зашиваме от единия край до другия. Обръщаме.

6IMG_6269

7IMG_6271

8IMG_6273

11IMG_6280

– Зашиваме страната, през която обърнахме. Сега остава да прегънем спрямо телефона, както ни харесва и да зашием от двете страни. Аз добавих екстри: ластик, където да слагам сгънатите слушалки, и презрамка за рамо.

12IMG_6281

13IMG_6283

14IMG_6288

16IMG_6304

И сега изненадата: за един от вас имам един калъф за фотоапарат с обектив. Ще изтегля бъдещия му притежател сред коментиралите тази публикация другия петък 🙂

21IMG_0571

23IMG_0567

Чудесна неделя на всички!

38 Коментара

 1. Елиииииии, пак някакви магии правиш! Ама наистина ми тръгва страхотно деня, като видя нещо излязло от твоите ръце да ми се усмихва от екрана (на лаптопа):)))Прекрасна неделя и на теб също да ти се появят много усмивки днес! :)))

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Много, много благодаря <3!

 2. Кристина Пухалева 07/06/2015 Отговор

  това, което си направила е много сладко

 3. Мария Калайджиева 07/06/2015 Отговор

  Ели, винаги съм харесвала работата ти. Мисля, че е чудесно, че продължаваш да намираш време за изработка и създаване на малки неща с най-различно приложение. Би било чудесно, ако след време има начин пак да може човек да си ги поръчва, както когато „100 овце работеше“. Ако например благотворителните инициативи зачестят, мисля че на много хора ще им хареса:) Успех във всички начинания, включващи по някакъв начин иглата и конеца:)

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Благодаря ви, Мария, и аз се надявам след време да може отново да правя повече текстилни неща и повече благотворителни инициативи 🙂

 4. Христиана 07/06/2015 Отговор

  Страхотна идея и инструкции.
  Имам въпрос: има ли трик, с който да шиеш по-лесно кръглите шевове? Специално питам за калъфа за обектив, защото според мен той е за по-напреднали шивачи. Хубава неделя!

  • Author
   Ellie 07/06/2015 Отговор

   Привет Христина,

   За този калъф преди време писах ръководство, което не съм обработила и пуснала вече толкова време, че не е за казване :-). Важно е обиколката + отстоянието за шев от двете страни да е равно на обиколката ва кръга, като шевовете се смятат в кръга вътре на отстояние пак около 1 см. Нищо конкретно не правя, освен да правя по няколко теста и да смятам обиколка на окръжност, която да ми е равна на страницата за обектива, като взема в предвид, че за да я затворя ще добавя още 2 см, които ще останат като отстояние за шев. Ще пусна ръководство и подробно ще обясня, надявам се относително скоро. Иначе да, това е от по-трудните неща за шиене, особено, когато трябва да си нарисуваш преди това кройката 🙂

   Прекрасна неделя желая!

 5. Яна 07/06/2015 Отговор

  Страхотни са нещата:)А котката ви е направо жестока:))))

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Благодаря ви, Яна :-). Понякога я возя в кошницата (на колело) съвсем наистина, като й слагам капак :-), тя обича да се вози 🙂

 6. Красимира Атанасова 07/06/2015 Отговор

  Много хубава идея.Страхотен е калъфа.

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   🙂 Благодаря ви!

 7. Сиана Атанасова 07/06/2015 Отговор

  Много е красив и практичен.

 8. Кристина 07/06/2015 Отговор

  Леле, всички изглеждат прекрасно !!! Аз все още си пазя червената кутия на точки и просто обожавам калъфите за книги, които си сътворих благодарение на теб! Поздрави и веселко

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Ехааа, благодаря ви, Кристина, много ме зарадвахте :-)!

 9. Габриела 07/06/2015 Отговор

  Браво, Ели! Всичко, което правиш, е толкова красиво и вдъхновяващо! Презарежда ме с енергия за целия ден. 🙂

 10. Adriana 07/06/2015 Отговор

  Ели, аз пък ще чакам публикацията за калъфчето-мишка, страшно ми хареса. Иначе нямам фото апарат с обектив, но има кого да зарадвам от домашните… моя любим мъж е фотограф и ще му бъде много полезно в 100кг раница с техника дето носи. Благодаря ти гуш

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Благодаря ви за хулавите думи :-). И на мишката ще дойде редът 🙂

 11. Shenel 08/06/2015 Отговор

  Чудни неща, чудни! Вие сте една от причините да искам да си купя шевна машина. Съвсем скоро ще я поръчам и ще се опитам да сътворя малко красота и аз!

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Ехаа, много благодаря! Аз отдавна планирам публикация за шевни машини – какви съм използвала и как съм избирала, надявам се до месец-два да я напиша :-). Ще чакам с нетърпение снимки на Вашите текстилни неща :-)!

 12. iliana-g 08/06/2015 Отговор

  Чудесни са!
  Надявам се скоро и на туториал на калъфа за фотоапарат.
  Благодаря! 🙂

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Благодаря ви :-). Ще има скоро!

 13. наистина практичен калъф, особено при положение че често апаратите се продават без такъв! 🙂

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Да, за апаратите със сменяеми обективи калъфи трудно се намират :-).

 14. Ивелина Неделчева 08/06/2015 Отговор

  Прекрасни идеи! За съжаление на мен ми липсва сръчност, за да последвам указанията, но мога да се радвам на вълшебствата, които виждам по снимките. А котката е толкова чудесна! Желая още много творческо вдъхновение! Ивелина

 15. Красимира Панайотова 08/06/2015 Отговор

  Практично и удобно.

 16. Деница 08/06/2015 Отговор

  Чудни!

 17. Nadezhda 08/06/2015 Отговор

  Много ми допадна идеята за калъфа за телефон, но аз смятам да я доразвия в малко по-голяма чантичка с поне още две прегради, за да мога освен телефона в нея да нося и ключове и малко джобни, когато излизам набързо и наблизо и не ми се ще да взимам голяма чанта 🙂 А калъфът за фотоапарат е наистина уникален! И като хрумване и като цветова комбинация! И аз ще чакам с нетърпение урока за правенето му 🙂 Благодаря за вдъхновението! За първи път съм тук, но определено няма да е за последен – целият сайт и снимките в частност са наслада за творчески настроените ми сетива. Поздрави 🙂

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Ехаа, много благодаря за хубавите думи 🙂

 18. гергана никова 08/06/2015 Отговор

  Ох, колко са хубави Вашите платове! С тях сътворените неща направо сияят. Даже и по някакво чудо да докарам формата на калъфа за фотоапарата едва ли ще стои така изящно с плата, който имам под ръка. Иначе се вдъхнових да направя калъф за таблета по идея на този за телефона. Благодаря!

  • Author
   Ellie 08/06/2015 Отговор

   Привет,
   така е – платът е от голямо значение 🙂

   Този за калъфа за телефон от публикацията е от тук: http://cottonpatch.co.uk/
   Поръчките са на по половин метър 🙂

   Отделям време за избиране на платове, за да могат да се съчетават д други неща и често зная предварително в какво ще ги вложа.

 19. Ваня 08/06/2015 Отговор

  Браво! Благодаря за прекрасните идеи и Успехи!

 20. Цани 09/06/2015 Отговор

  Толкова ведро и цветно настроение внасят Вашите ръкотворения…прекрасни са. Аз лично никъде не тръгвам без опакованата ми книжка с малка спретната къшурка отпред 🙂

 21. Соня 10/06/2015 Отговор

  Прекрасни идеи, отново 🙂

 22. Миглена 10/06/2015 Отговор

  Чудесен калъф (както всичко, което творите), аз съм от хората, които си носят фотоапарата в чантата.. 🙂

 23. Author
  Ellie 12/06/2015 Отговор

  И така, след малко тегля един от вас, който ще получи калъфа за фотоапарат на точки 🙂

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*