Шал с печати: от картофи – котки

От Ellie на 06/05/2015 в Направи си сам
6
5

Един бърз проект за любителите на шалове и още повече – за любителите на котки. Бях замислила друга публикация за играчки за детски куклен театър, но и до нея ще стигна.

9IMG_5624

Печатането върху текстил най-често се прави с картофи, ябълки и видове гъби/гуми. Като цяло плодовете и зеленчуците, макар и да не могат да се използват отново като печат (за разлика от гумените печати например) имат голямото предимство да са пълни с вода, което според мен улеснява процеса. Можете и да използвате естествената им форма, ако работите с ябълка например.

Какво ви е необходимо:

1-1IMG_5608

– Плат (моето парче е около 100 см х 100 см), с такова разполагах в този цвят, но като цяло няма никакви ограничения, каквото харесвате. Може да е по дължина или ширина на плата. Моят плат взех от магазин Cacadu и макар да си го представях веднага като шал, ако трябва отново да избирам, бих избрала текстил, който има по плътна и гъста плетка и който е 100% памук, в този има някаква изкуствена нишка – вискоза вероятно. Това го прави по-хлъзгав при работа, а рехавата нишка позволява на боята да се разтича на места докато съхне.
– Бои за текстил. Реално ви трябват много малко количество, като в зависимост от основния цвят на плата, който ще използвате за шала, трябва да изберете бои за светли или за тъмни тъкани. Боите са за памук (не за коприна!). Текстилните маркери също.
– Някакъв найлон, с който да покриете повърхността, върху която ще работите. В моя случай е найлон за боядисване от железария.
– Пластмасови чаши и чинии за разреждане на боята.
– Два картофа (реално ви трябва половин, но с няколко опита)
– Метална вилица и малък нож или друго пособие за оформяне на картоф и пластмасови лъжици

Първата задача е да измием и обелим картофа. Оформяме форма от него, която ще служи като печат, в моя случай нещо като силует на глава на котка. Използвах метална вилица, за да ми е по-лесно да работя с така направения „печат“.

2IMG_5612

Разреждаме си боята в пластмасови чинии с вода. Целта е течна консистенция, в която да потапям печата, без да е прекалено течна, но не и твърде гъста.
Правя си отделен разтвор за всяка боя, като измивам добре картофа при смяната на боите – започнах с бяла, след това жълта и като трета – лилава.

3-2IMG_5614

3IMG_5613

4IMG_5616

След като поставим всички основи с цвят във формата на котки по шала, изчакваме да изсъхне, сменяме найлона отдолу и повтаряме упражнението от другата страна. Ако платът е прозрачен и лек като моя, той частично е попил от обратната страна, а трябва да изглежда завършено и във форма и от двете страни.

5IMG_5619

След като котките изсъхнаха, нарисувах бузи с розов плътен текстилен маркер. Накрая направих и очите, мустаците и носовете. На места добавих и други елементи, но всичко е по желание. Шалът може да е с печати във всякакви форми – сърца, ябълки, круши, дини и каквото може да се направи от един печат и малко допълнително декориране.

6IMG_5620

7IMG_5622

8IMG_5623

Накрая фиксирах с ютия (с парчета плат от двете страни на шала при гладене, за да запазите и ютията и шала), според указанията на боята, с която работих (5 минути гладене).

9IMG_5624

И ето го готов 🙂

6 Коментара

 1. Violka 06/05/2015 Отговор

  Това е страхотно! Аз съм правила торби за пазарене за многократна употреба по този начин (с ябълка и круша), с картофите нещо не ми се получи обаче. Беше много забавно занимание. Идеята за шала много ми харесва и ми се иска да пробвам.
  Поздрави 🙂

  • Author
   Ellie 06/05/2015 Отговор

   Благодаря ти, Violka! 🙂
   Много се радвам, че шалът ти харесва.

   От картофите могат също да станат асиметрични точки или кръгове 🙂

   Чакам да споделиш как е станал, ако решиш да направиш шал на точки, котки или каквото ти харесва 🙂

   Е

 2. Antoaneta 14/05/2015 Отговор

  Страхотно! От много време си мисля за рисуване по текстил, нотака и не тръгнах да събирам информация за тъканите, за боите и прочие подробности. Тази публикация обаче много ме изкушава и е крайно време да пробвам. Всъщност исттинската трудност е намирането на плат в моя град.
  Поздрави!

  • Author
   Ellie 14/05/2015 Отговор

   Стискам палци, сигурна съм, че проектът ще стане прекрасен. Картофът само по себе си може да прави елепси и точки с формата си, а можете да опитване и с ябълки например. Разбира се, други форми и други материали могат също успешно да работят като печати :-).
   Ако платът е памучен и не прекомерно тънък, трябва да може да се работи с него лесно. Ще чакам с нетърпение снимки!

   🙂

 3. Елиана 11/06/2015 Отговор

  Елиа, като гледам красотите, които създаваш, много се радвам и даже ще взема да опитам и аз! Мисля да опитам с подложката за прибори. СТРАХОТНА Идея.
  И отново да спомена може би най-важното, това че ни предоставяш цялата информация наготово и детайлно. Благодаря ти от сърце!

  • Author
   Ellie 12/06/2015 Отговор

   И аз благодаря :-).

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*