Направи си сам тиранти

От Ellie на 23/05/2015 в Аксесоари, Направи си сам
0
3

Тирантите са доста модерни напоследък и с колкото повече разполагате – толкова по-добре. Като цяло има много евтини и доста скъпи варианти. Скъпите са с красиви райета, карета и подобни, а евтините – едноцветни, най-често. А пък истинските тиранти с копчета, т.е. не с щипки, а които се закопчават с копчета са съвсем неоткриваеми, поне не и на пазара тук, защото тук не се и продават панталони с копчета за тиранти. Истината е, че всъщност направата им не е особено трудна, а в кинкалериите могат да бъдат открити ластици, подходящи за тиранти с всевъзможни райета и щампи.
Целта е – да направим нови и красиви тиранти от вече съществуващи стари такива или пък да направим съвсем нови тиранти. Ето какво направих:

10IMG_6035

Вариант 1: реставриране на стари тиранти.

С какво разполагах:
– тиранти с ширина на ластика 4 см, доста скъсани
– нов ластик около 170 см дължина, отново 4 см широк, взет от най-обикновена кинкалерия
– шивашки метър, ножица, шевна машина, игла и конец

1IMG_5992

Тук стъпките са само няколко, като целта е да използваме щипките, кожената част на гърба и металните регулатори от съществуващите тиранти.

Първо разпорих останалите шевове на старите тиранти.
После, отрязах същата дължина от ластика – две части по 73 см и една част 25 см. На моят ластик пишеше D&G, но за радост се падна точно между частите 🙂
След това поставих регулаторите и щипките, както на старите тиранти и ги заших с прав здрав шев на шевната машина. Накрая поставих и същата кожена част, отново с помощта на шевната машина. И ето ги стъпките в снимки:

2IMG_5999

3IMG_6002

4IMG_6005

Вариант 2: съвсем нови тиранти:

5IMG_6012

Какво ви е необходимо:
– ластик около 170 см дължина, ширина по избор, като ластикът, който вземете, трябва да е със същата ширина като вътрешната ширина на регулатора и щипките, в моя случай: 2,5 см широк. Трябват ви по 3 части с щипки и 2 части регулатори за всеки чифт тиранти.
– конци в подходящ за ластиците цвят
– шевна машина, макар, че може и на ръка
– кожено парче от нещо (стара папка, стар портфейл, скъсани ръкавици, нещо), от което да изрежете нещо като триъгълник / трапец за сглобяване на тирантите
– ножица и шивашки метър

Стъпките са същите:
– изрязваме три части от ластика: два броя по 73 см и едни от 25 см, приблизително, все пак има регулатори.
– поставяме металните регулатори и шипките
– зашиваме частите
– изрязваме триъгълник или форма по желание от коженото парче, с нея сглобяваме тирантите (двете предни и едната задна част)

6IMG_6013

7IMG_6014

8IMG_6015

9IMG_6017

И сме готови 🙂

Материали:
Ластиците взех от кинкалерия до централна поща в София, случайно
Металните части взех от тук

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*