Кукла от плат във въображаем свят :-) ... как да я направим

От Ellie на 13/05/2020 в Кукли, Направи си сам
0
6

Въображението е почти всичко, което ви е необходимо, за да направите кукла, която децата да харесват и с която да обичат да си играят. Ще имате нужда още от малко шарени платове, шевна машина, малко време и много ентусиазъм :-).

Наистина много обичам да изработвам кукли. Когато имахме магазин преди доста време, това беше любимият ми текстилен артикул. В миналото, куклите, които изработвах бяха по-големи от тези, които ще ви покажа по-долу в публикацията (ето например тези).

Направих кройка за малко по-малка кукла за целите на тази публикация специално. Готовите кукли са високи около 30 см (или около 12 инча), предишните бяха двойно по-високи. Надявам се кройката да е станала удачна в този умален вариант. Исках готовата кукла да е малка, за да може да „живее“ в кутия, в нейната „въображаема къща“. Така тези от вас, които решат да направят същата кукла, ще могат лесно да намерят подобна картонена кутия, която ще бъде бъдещия дом на куклата:

И така, да започваме! 🙂
Необходими материали:

– плат в подходящ за тялото на куклата цвят – бежово например(за тялото на куклата)
– цветен плат за роклята на куклата
– прежда за косата
– конци в подходящи цветове за устата и очите на куклата и за зашиване на косата. Ако имате текстилен маркер за очите, ще стане още по-лесно
– панделки
– ножица, игла и конец
– силиконов пух или друг пухкав пълнеж, с който да напълните куклата
– кутия в подходящ размер за куклената стая/къща
– напечатаната кройка, която можете да изтеглите от линка
– напечатаните елементи за кукленската къщата, ако желаете да използвате моите (отново може да ги свалите от линка по-долу в .pdf). Аз използвах самозалепваща хартия А4, разпечатах нарисуваните елементи и ги изрязах и залепих по кутията.
– шевна машина

Ето и файловете, които можете да изтеглите:

ИЗТЕГЛЯНЕ НА КРОЙКАТА ЗА КУКЛАТА ОТ ТУК

ИЗТЕГЛЯНЕ НА ИЛЮСТРАЦИИТЕ ЗА КУКЛЕНСКАТА КЪЩА

Ето и следващите стъпките:

1. Изрежете частите за куклата. В койката са включени отстоянията за шев. Когато първоначално я направих, не бяха включени, затова на снимките се вижда, че са добавени при рязането на частите. Трябват ни по две части за тялото на куклата и панделката и по 4 броя от ръцете и краката.

2. Зашийте две по две ръцете и краката на куклата. Обръщаме ги и ги пълним с пух (силиконов пух или вата). Оставете ги отворени в горния край.

3. Ако ще правите пълнена панделка като аксесоар, изрязваме две части и за нея, зашиваме я около всички страни, оставяме резерв от 2 см някъде по дългата страна, обръщаме и пълним.

4. Зашийте предната към задната част на тялото на куклата, като докато шиете поставете вече готовите ръце, както е показано по-долу. Така е много по-лесно, отколкото да ги шием на ръка след като е готово тялото на куклата. И е доста по-издържливо във времето.

5. Затваряме отдолу като зашиваме с един шев и добавяме крачетата. Когато има шев при мястото на закачане на крачетата куклата по-лесно може да седи правилно 🙂

6. Изрежете и зашийте късите панталони на куклата (кюлотите).

7. Нарисувайте устата и очите на куклата с молив и ги завършете след това с игла и конец и/или текстилен маркер и след това ги изгладете с ютия (през парче плат). Преди имах специална креда за рисуване на бузите на куклата. Пастел също би било подходящ като при бъдещо миене може би ще изчезне в по-голямата си част.

8. Поставете косата и я зашийте здраво с игла и конец като използвате конец с цвят близък до този на вълната. Най-добре е, ако вълната, с която разполагате е на чилета, а не на кълба, за да не се налага да я развивате.

9. Изрежете частите за роклята. Тази конкретна рокля има горна част, два ръкава и пола. Често комбинирам два плата, за да е по-интересна. Понякога добавям и волани на роклята 🙂

10. Първо подгънете долната част на ръкавите, после прикачете ръкавите с един набор към горната част на роклята и накрая прикачете долната част на роклята. Използвайте панделки на предната част на роклята като колан.

11. Можете да зашиете пухената панделка върху косата на куклата (онази текстилната от самото начало) и и да облечете куклата.

12. Разпечатвате илюстрациите на интериора на къщата на куклата от линка по-горе, изрязвате ги и ги поставяте с лепило за хартия. Аз ги разпечатах върху лепяща хартия А4. Можете и да рисувате направо с маркер върху кутията, зависи какво ви харесва и какъв ефект целите.

Ето и как изглежда готовата кукла в нейната къща, за която е нужно въображение :-). Много се надявам да ви харесва кройката и проектът! Надявам се и публикацията да ви е полезна <3.

Куклите на снимката са правени със специална мисия 🙂

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*