Какво да НЕ правим при среща с непознато (домашно) куче

От Ellie на 28/05/2020 в Истории
0
4

Отдавна искам да напиша този пост, за да споделя няколко правила от моя личен опит с кучета. Надявам се да ви е полезен. Всичко написано по-долу са мои лични наблюдения, основно над моето куче. Но биха могли да ви бъдат полезни в различни ситуации. Разбирам добре, че кучетата са различни и ситуациите също могат да бъдат безброй. Чувала съм оплаквания от всякакви хора по отношение на различни кучета, как са ги стреснали, налаяли или застрашили докато се разхождат или тренират, в парка или в гората. Моето куче тича на воля само на три места: в планината, в разрешената за разходки на кучета зона южен парк 2 (зад Хилтън, единственото разрешено за кучета място наоколо, където има и много майки с деца и тичащи хора) и в кучешката детска градина на училище за кучета Послушен (обичаме ги!).

През останалото време кучето ми е на повод. Но все някъде трябва да тича.

Всички кучета са различни и лаят поради различни причини, но и те се плашат от хората, които не познават по същия начин както и хората се страхуват от кучета. Кучетата реагират по различен начин, когато са уплашени. Но ако продължаваме с действията си да ги плашим, рискуваме да си създадем стресова ситуация, ненужна за никого.

Ето какво научих последните почти 2 години от моето куче, какво да правим и да не правим, когато се притесняваме от домашно куче. Домашните кучета са като малки деца, примерно на 2 годишна възраст: енергични, любознателни и лесно се плашат от непознати неща.

1. Недейте да крещите и пищите срещу непознато куче. Кучетата усещат, когато ви е страх от тях!

Кучето се страхува, когато някой срещу него започне да пищи или да му крещи, хората правят това най-вече от страх. Запазването на спокойствие е най-важното, особено когато по принцип се страхувате от кучета. Кучето няма да се притесни от вас безпричинно. Високият глас ще уплаши кучето (моето куче със сигурност ще се притесни, а ежедневно работим с нея да не се страхува от крясъците и писъците на хората). Кучето ще започне да лае, за да ви отговори. Ако продължавате да крещите или пищите, кучето ще се притесни още повече. Ако кучето е агресивно поради някаква причина, то би проявило агресия от страх, защото много се страхува от вас в този момент и вие му доказвате, че сте страшен и опасен. Опитайте да говорите с мек, успокояващ глас. Поне спрете да му викате. То чува и има нужда да усети че сте спокоен човек и няма да му причините нищо лошо.

2. Не правете резки движения. Ако замахвате с ръце или тичате може да уплашите кучето.

В природата на кучетата е заложено да гонят, ако бягате срещу тях и от тях, това може да ги мотивира да ви гонят. Ходете бавно и спокойно, опитайте се да кажете няколко спокойни думи. Например: „Всичко е наред, няма страшно“. Кучетата усещат, когато ви е страх от тях. Кучето ще чуе спокойния ви глас. Ако тичате, т.е. тренирате и преминавате през парк за разходки на кучета или сте в гората, така и така трябва да внимавате и да се съобразявате с туристите, както и с другите хора там, които също имат право да ходят в същата тази гора. Ако пък много искате да си играете с кучето и замахвате, това може да го притеснява. Моето куче много се притесняваше, когато беше малка от резките движения на ръцете на хората, защото не знаеше какво ще направят. Особено докато са малки и трупат опит, кучетата могат да се плашат повече от неочаквани за вас неща.

3. Не атакувайте с предмети първи и не заплашвайте кучето първи. Така ще провокирате страх и агресия!

Кучето със сигурност ще се уплаши, ако започнете да замахвате към него с пръчка, щека, торба, пълна с неща и каквото си носите. Опитайте се да кажете няколко спокойни думи и да се държите нормално колкото и да ви е страх. Знам, че хората хвърлят камъни по бездомни агресивни кучета или се правят, че правят това. Моето куче много би се уплашило от такава реакция и вероятността да дойде да ви се кара и да ви лае е огромна. Това, което редовно ми се случва е хората с пръчки и щеки да замахват към кучето ми в планината, когато се страхуват от кучета. В този момент тя вече лае, за да ми покаже, че има опасност. Понякога хората правят това, още преди тя да забележи присъствието им. Това обикновено я кара да лае, защото се притеснява какво ще е следващото нещо, което ще направят тези хора. Колкото повече уплашите или стреснете кучето, толкова по-непредвидими ще са неговите реакции. Помислете си, ами ако срещнете в гората мечка, първото нещо, което ще направите какво е: ще я подгоните с щеките си или с торбата с храната или пък трябва да й покажете, че не е нужно да се плаши от вас и да си ходи по пътя, ако може по-бързо.

4. Имайте в предвид, че нещо което носите или правите (без да подозирате) може да е провокирало лай или уплах у непознато куче.

Кучетата се плашат от: големи шапки, качулки, очила, торби, странни неща, странна походка, странни миризми, които променят човешкия силует и очакването за него. Опитайте се да кажете няколко спокойни думи и да се държите нормално. Втренчването в кучето и странният силует и държане могат да го уплашат още повече. Не винаги може да си обясните какво се случва или пък да се разсъблечете. Когато знаете това, може би няма да се стреснете, ако куче започне да ви лае. Те се притесняват от всеки, който излиза от представата им за нормален човешки силует. Не е яко, но е факт. Ако е шапка, можете да я свалите. Опитайте да покажете на кучето, че сте нормален спокоен човек, който говори със спокоен глас. Например, ако тичам вечер в града и нося челник имаме 2 в 1, даже ситуацията е 3 в 1: тъмно е (кучетата не виждат добре и се плашат от тъмното и неща в тъмното), движа се по-бързо от другите хора (потенциална плячка и повод за тревога), светя им с челник (вероятно непознато нещо). Освен ако кучето не живее с бягащи по нощите ултрамаратонци или туристи, запалени планинари, челникът няма да му е особено познато нещо, съответно може да го плаши. Обикновено отдалече спирам челника, или намалявам интензитета или слагам ръката си върху източника на светлина и забавям темпото. Когато се разминем с кучето продължавам. То само иска да ме подуши и да си продължи. Казвам му приветливи успокоителни думи. Години наред така тренирах, нямам случай да съм нападана 🙂

5. НЕ посягайте да галите непознато куче по главата и над очите му, за да го успокоите.

Кучетата не обичат да бъдат пипани от непознати хора, камо ли пък по главата. Позволете на кучето да ви подуши, ръцете ви трябва да са под или на нивото на муцуната му, а не някъде над него, където то не ги вижда. Не правете резки движения.
Същото се отнася и за стопанина на кучето. Кучето се притеснява, ако непознат за него човек (вие може да познавате човека от години, но кучето вас да не ви е виждало никога), започне да прегръща най-близкия за него човек. То би могло да започне да лае, за да ви каже да внимавате и да ви покаже, че неговият стопанин си има приятел, който много го обича и го пази. А може и да го ревнува, както прави моето :-). Първо се запознайте с кучето, позволете му да ви подуши, за да е спокойно.

Понякога не можем да контролираме тези реакции в ежедневието си. Но когато ни налае куче, преди да реагираме, нека се замислим дали не сме предизвикали волно или неволно тази реакция.

 

Надявам се е било полезно.

 

footnote:

Изображенията са взаимствани от тук: Designed by Freepik

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*