Как да направим маска за лице (предпазна)

От Ellie на 23/04/2020 в Направи си сам
0
4

Преди няколко дни във фейсбук групата имаше запитвания за туториъл как се правят предпазни маски за лице. Реших, че ще е полезно да направя, въпреки изобилието от такива онлайн.

Едно уточнение: маската, направена в домашни условия не отговаря на изисквания, на които отговарят предпазни маски, сертифицирани и с филтрационна система, но носенето й би ограничило вируса, ако всички носители носят маски. Въпреки, че не е ясно дали реално маската помага на здравите хора, ако всички носят маски, теоретично ще може да се заразяваме един друг по-малко.

Добре е маската да има някакъв филтър, затова кройката, която използвах и модифицирах (можете да изтеглите моята по-долу в публикацията) е с джоб за филтър.

С риск вече на всички да не ни се гледат такива неща и да имаме нужда от нещо по-ведро (обещавам по-ведри публикации ще последват), по-долу ще намерите стъпка по стъпка инструкции и кройка, която можете да изтеглите в .pdf.

Ето така ще изглежда вашата предпазна маска:

Ето и стъпките за направата й по-долу.

Необходими материали:

– памучен плат около 30 х 50 см за един брой. Може да използвате един и същ за вътрешната и външната страна на маската

– ножица

– шевна машина или игла и конец (шиенето на ръка винаги е възможно, но става доста по-бавно)

– карфици

– ластик

– някакъв вид тел, може и държач за кабели, която да използвате за фиксиране на формата на маската върху носа (колкото по-плътно приляга маската към лицето, толкова по-добре пази). Трябва да вадите металната част преди пране и да я слагате обратно след пране

– кройката е с вътрешен джоб за филтър. За да пази по-добре една маска е добре да има вътре филтър от нетъкан текстил (например можете да използвате мокри кърпички). Филтърът се вади и хвърля след използване и след като изперете и изгладите маската слагате нов преди отново да я използвате.

– разпечатаната кройка от ТУК по-долу (Кройката е в реален размер. Уверете се, че разпечатвате .pdf файла в реален размер, като изберете „actual size” или подобна опция от прозореца на принтера ви, когато я разпечатвате. За улеснение има и два квадрата – 1 х 1 см и 1 х 1 инч в самия файл, можете да ги измерите след като отпечатате файла, за да се уверите, че са точни, т.е. че кройката ви е в размера, в който съм работила и аз :-))

ИЗТЕГЛЯНЕ НА КРОЙКАТА ОТ ТУК

Във файла са отбелязани броят парчета от всяка от формите.

1. Изрежете 2 броя от външния плат, два от вътрешния плат (може да е един и същ) плюс 2 от парчетата за джоба. Изрежете една лента, която ще държи металния държач отвътре горе на носа.

2. Зашийте вътрешната страна, външната страна и джоба за филтър две по две, както е показано на снимката. 3. Направете подгъв от двете страни на парчето, което ще е джоб на филтъра.

4. Поставете парчето-джоб върху сдвоеното парче за вътрешна страна на маската. Използвайте карфици, за да фиксирате местата им.

 

5. Поставяме лентата в която ще поставим теленото парче, поставяме и зашиваме като джоб горе на вътрешната страна на маската, ето така:

 

 

6. Поставяме външната страна върху вече готовата вътрешност, с лицевата страна към лицевата вътрешна страна.

 

7. Зашиваме по продължението на двете дълги страни, отгоре и отдолу.

 

8. Обръщаме пред една от страните и гладим. 

 

9. Правим шев отгоре и отдолу отвън, за да фиксираме местата на всичко и да е устойчива маската на пране. А ще трябва да я перете след всяко ползване. След това зашиваме двете страни лявата и дясната страна като правим подгъв и се уверяваме, че в този подгъв има достатъчно място да прекараме ластика накрая, т.е. твърде тесен.

 

10. Поставяме ластик от двете страни, около 25 см дължина на страна, но трябва да си прецените какво ще е удобно за вас. Връзваме на възел и може да скрием възела някъде в подгъва.

 

И имате готова маска. Надявам се да е лесно. И се надявам да не се налага да се ползва дълго.

 

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*