Живот с куче – много дълга публикация с някои надявам се полезни съвети от личен опит

От Ellie на 08/04/2021 в Фотография
0
5

Животът с куче е … много по-забавен, миризлив, шумен и щастлив. Има си и някои особености :-). Ако се колебаете дали да се решите на подобна стъпка, текстът по-долу (макар и дълъг), може би ще ви е полезен :-). На моменти може да е субективен, защото е базиран само на личен опит, а всяко куче е различно.

Това е Рила, ще стане на 3 години това лято. Чакахме я с нетърпение и си мечтаехме за куче доста време. Не се решихме лесно на стъпката.

Как я избрахме?

Макар всяко куче да има своя собствен характер, различните породи биха могли да се впишат по-добре или по-трудно в начина ви на живот. Искахме порода, която да има нужда от движение и да може да издължа на повече бягане или дълги преходи, за да съм спокойна, когато тичаме заедно в планината, няма да травмирам ставите й. Старая се, да не прекалявам с натоварванията към нея, разбира се. Другата страна на така активните породи е, че освен, че могат да издържат на много движение, те и имат нужда от него. И ако не разходите достатъчно вашето куче активна порода, в главата му могат да се родят неподходящи идеи за унищожаване на дома ви или други също така налудничави дейности. Ако не се чувства достатъчно разходена, Рила носи любима играчка в 12 през нощта например и иска да си играем – има един особено любим плюшен делфин :-).

Има една полезна поредица видеа, описваща различните породи и начина на живот, от който имат нужда, за да са здрави. На нас ни помогна да изберем. Препоръчвам за гледане.

И още една полезна статия от къде да си вземем куче. Както и разбира се, не забравяйте че има страхотните Anima Rescue Sofia, ако осиновеното куче е това, за което мечтаете <3.

На 3 месеца

Храната:

Кучетата трябва да се хранят с храна, съобразена с потребностите на кучето, както и с начина му на живот. Храненето на куче с хляб с бульон например, не би му осигурило необходимите хранителни вещества. В момента има и алтернативи на кучешките консерви и гранули (където има всякакви класове храна), като например новите и модерни: суровоядство или домашно приготвена храна. Но във всеки случай трябва да се чете и разсъждава, ако приготвяте храната вие – сурова или домашно приготвена? Какви добавки и съставки да използвате, за да получава кучето ви необходимите хранителни вещества за неговото здраве и да не му липсват такива. И как да ги приготвяте. Съотношение протеини/ въглехидрати, добавки като калции, омега киселини и други подобни. В момента Рила се храни с Natural Greatness (предните две години беше на N&D). В допълнение й вземам добавки за стави веднъж на няколко месеца (Apto-flex). При смяната на козината следващия сезон мисля да добавя и добавки за козина. Понякога се налага да й давам и пробиотик. Важно е да знаете, че не всяка човешка храна е подходяща за кучета. Има такива, които са токсични и биха могли да са много опасни, затова непременно прочетете по темата. Например тази публикация. И още нещо важно, кучетата са любопитни същества, дръжте всякакви лекарства скрити на сигурно, далеч от тях, особено когато са малки и искат да опитат всичко. Някои лекарства са особено опасни за тях, като например медикаменти като нурофен, дори и в много малки количества могат да са фатални.

Козметика:

Различните кучета имат различни потребности за подстригване например, но при всички положения куче с голяма козина трябва да се реше редовно. И то не само за красота, а за да поддържате козината здрава. Това ще направи живота на кучето по приятен, вероятно падналите косми у вас няма да са особено по-малко. Истината е, че два пъти годишно при смята на козината, даже и на мен вълмите с козина навсякъде ми идват в повече. Прахосмукачката става задължителна ежедневно. Рила я подстригвам аз, като имам една филетираща ножица и два гребена – един за подкозина и един по-широк.

Среща с елен

Ежедневие с куче:

Някак си трябва да впишете още час-два в ежедневието си за разходки или тренировка навън с кучето, ако например тренирате бягане. Решихме се да вземем куче, когато знаехме, че можем да му отделим времето, от което има нужда. Често съобразявам мястото, на което ходя с нея – ако има бездомни кучета някъде например или ако тя не обича да ходи някъде – не ходя и аз там. Случвало се е да се запъне на средата на разходката или тренировката, понякога даже в началото и да иска да се връщаме или да ходим някъде другаде (защото на иска да я вали, или по дряга нейна си причина). Изобщо, мястото е от нея, времето от мен :-). Имаме късмет нашето куче никога да не ни буди рано сутрин. Тя може да става еднакво успешно и доволна, както в 6 сутринта, така и в 11 на обяд. Все й е едно. Важното е да се планира времето така, че да не остава повече часове без да е излизала, за да не се налага да се сдържа и да й е некомфортно. Например, ако ще става в 11 на обяд, последното и излизане навън ще е късно вечерта, след 11. Знам, че има много кучета, които будят стопаните си рано-рано :-/.

Кърлежите:

Това при нас е голям проблем. Въпреки, че в София в градинките се твърди, че се обработват против кърлежи, редовно кърлежите ги намираме в Борисовата градина. Против кърлежи, всеки месец слагам Advantix (отделно от вътрешното ежемесечно задължително обезпаразитяване). Не знам дали да споменавам, но винаги ме възмущава, когато хората не си обезпаразитяват редовно кучетата. Това носи опасности за вашето здраве и за кучето ви. Непременно трябва да се прави. Всеки месец. С кърлежите много се борим, има кучета, които по някаква причина повече ги хапят от други. Освен външното обезпаразитяване, отделно кучето носи каишка Foresto и въпреки тази двойна защита, на сезон има по няколко ухапвания :-(. От известно време й правя и спрей за пръскане с етерични масла (благодарение на Веси Илиева, благодарение на която имаме Рила), с който я пръскам преди разходка. Тук може да видите видео как се прави, какви са съставките и да си направите и вие. Исках да има още някаква защита, която да е естествена, да не е химикал. Не е добре да се претоварва с няколко препарата едновременно кучето. Най-голямата новост за мен (макар че продуктът е от доста време) е ултразвук, който се продава в магазините за домашни любимци и който работел няколко месеца – малка джаджа, която се слага на нашийника. Тази година ще сме с четворна защита, мога само да се надявам. Остава да я пръскам и със светена вода преди да излезем навън :-).

Нова година или изобщо бомбички, заря, пукотевица:

При нас това е доста важна тема. Част от кучетата много се плашат от фойерверки и пукотевица. Обикновено има заря на дати като 3ти март, Гергьовден и 1ви юни. Там е лесно, отиваме някъде в планината или по-далече от центъра на града (откъдето се изстрелва зарята). Най-често има онлайн публикувана информация в колко часа и къде ще е зарята и ние гледаме да сме далеч. Но нова година си е предизвикателство. След като миналата нова година на следващия ден тя не искаше да излезе на разходка навън от страх (обикновено няколко дни не им е добре като се уплашат толкова много), вече практикуваме планирано криене от пукотевицата – ходене в планината, далеч от хижи и всякакъв живот. Но преди да стане 12, най-добре поне час преди това да е прибрана в колата, като тази последната нова година си организирахме около 11 вечерта киновечер в колата в гората под хижа Момина скала. Ама далече и от хижите там. В гората. Кучето нищо не чу и не разбра, беше много спокойна, вълнението й стигна до там дали ще получи достатъчно награди. Та, нова година също се съобразява с кучето. Независимо какво правите, трябва да сте уверени, че то е на най-тихото, спокойно и сигурно място, което можете да му осигурите, особено ако е от кучетата, които се плашат от пукотевицата.

Още нещо по темата със страха от фойерверки и гърмежи. Преди време бях ходила на семинар, организиран от Академия за стопани точно по тази тема. Гостът лектор беше ветеринарен лекар от Великобритания (Jon Bowen), който представи разработен метод за десентизация на кучета – в продължение на месеци пускаш звукови файлове със запис на гръмотевични бури и заря в къщи, с много нисък звук, и постепенно увеличаваш звука с времето, за да може кучето за свикне и да се плаши по-малко. При нас доста месеци фоновата музика в хола беше нейно величество гръмотевичната буря. Имаше някакъв ефект, но си трябва много постоянство и работа.

Обучението?

Кучетата трябва да бъдат обучавани, ако ще живеят с хора и ще се разхождат сред хора. Тя е толкова своенравна и понякога прави каквото си иска, а понякога все пак слуша и се сеща какво е учила, когато е била малка. И все още учи. Не знам какво щяхме да правим ако не беше ходила на училище, но училището съвсем определено много им помага. Помага на комуникацията между стопанин и куче и като цяло помага на кучетата и техния живот с хората. Рила посещава Училище за кучета Послушен. Когато започна основния курс по Послушание беше 4 месечно бебе. Като допълнение ходи в градина за кучета Послушен, където има други кучета – приятели и може да се социализира и да играе на воля целия ден. В градината има стриктна програма, време за игри и време за обяд и Рила се чувства страхотно, когато може да играе цял ден. Силно препоръчвам! Обучението е постоянен и неспирен процес – всяко куче си има неговото си нещо, по което трябва да се работи. Например, тя е луда по храната. Знае, че не трябва да се краде храна, но понякога много силно се изкушава. Понеже улиците в София й предлагат неизчерпаемо вдъхновение и една истински съблазнителна шведска маса за всяко четириного, тренировките са ежедневни, като често обикаляме по команда около хвърлени пици и кренвирши, като се учим, че от улицата не се яде. Макар че не винаги всичко се случва както е го очакваш, обучението е задължително. Има един youtube канал с различни обучителни видеа, който също ни е любим.

Жегата и разни удобства:

Рила има голяма козина, лятото ходи на дълги преходи в планината и като цяло има опасност да й стане много горещо. За да се уверя, че няма да се претопли (може да е животозастрашаващо), Рила има жилетка за охлаждане. Това е жилетката (снимката по-долу), взех я преди две години от Amazon. Марката е ruffwear, но има подобен продукт и на други марки. Идеята е, че материалът задържа вода. Ако жилетката се полива с вода редовно, кучето под жилетката остава хладно. Рила видимо се чувства по-добре в горещите летни дни, когато я носи. Често ме питат туристите, с които се разминаваме дали на „това куче с този пуловер не му е топло :-)?“ и когато съм в настроение им обяснявам какъв е тоз пуловер. Има много ветеринарни съвети онлайн и видеа с обяснения, които да следвате, за да внимавате за претопляне, особено ако кучето е с вас в жега на открито, например на море или в планината. Слънчасването може да е наистина много опасно и трябва да се внимава. Но независимо къде да ходите, уверете се, че кучето има достъп до чиста вода и носете шише вода за него с вас.

Мальовица
Мальовица

Кучешкият лай:

Има някои кучета, които лаят, за да пазят в къщи. Други, като моето, са безкрайно ревниви и лаят от ревност, когато обръщам внимание на някой човек или само да съм посмяла – на друго куче. И в допълнение – кучето пазач проговаря в нея навън, когато тя срещне някой за нея по-съмнителен човек. Или пък от кеф, ей така за да лае. С времето и доста работа с нея, това намаля. Най-големият кеф за нея в момента е кротко да се качи до Черни връх и в момента, в който обърнем, за да слизаме надолу – да се втурне квичейки и лаейки с пълна сила, за да шокира горките нищо не подозиращи туристи, драпащи още нагоре. Слизали сме редовно от Черни връх до Драгалевци долу с награди в ръка, за да я разсейваме с тях и да гони нас и наградите вместо да се концентрира в лаенето по хората. Има даже пищящ нашийник от Амазон против лай, който също дава някакви резултати, особено като не забравя да го взема :-).

Кучешка аптека:

Нося кучешка аптека за повече часове сред природата. Моята е скромна и е съобразена с нашите цели – имаме кортизон, защото знам какво да правя ако я ухапе някое насекомо и тя се подуе внезапно, а сме далеч от цивилизацията. Не бих й го сложила, ако не получи силна алергична реакция. Нося и кислородна вода, ако изяде нещо, например лекарство или цял шоколад от някой турист и трябва да се наложи да предизвикам повръщане. Но никога не се предизвиква повръщане, ако кучето е погълнало остър предмет, трябва веднага да се отиде на лекар.

Има специализирани аптечки за кучета, като например тази тук (в нея няма кислородна вода, може да си добавите).

Когато са малки и сладки плюшени топчета:

Периодът на малките остри зъбчета се забравя лесно, но реално е доста дълъг, ще изпита търпението и волята ви. Много е важно докато малкото куче опитва целия свят да сте сигурни че то е на безопасно място. Ние бяхме преместили всичките си вещи на много високо и с всяка седмица местехме на още по-високи лавици всичко. Особено ако кучето остава само, важно е да се уверите, че около него няма нищо, което да застрашава живота му, ако бъде изядено или опитано. Никакви кабели, лекарства, опасни за ядене и гризане неща. Те са много изобретателни като малки бебета и безкрайно енергични и целеустремени – имат цялото време на света, за да осъществят идеите си :-). Ще „изчетат доста книги“, може да имате скулптор в къщи например, който да преобрази краката на дървените ви мебели или друг гений на интериорния дизайн, който старателно да преобразява мека мебел. Докато четях по темата за кучетата преди години прочетох тази статия и ми беше доста полезно.

Пътуванията:

Понеже тя е навсякъде с нас, когато планираме пътуване, най-важното е да се уверим, че местата, които ще посетим и където ще спим приемат кучета. Понякога не е лесна задача това. Когато беше по-малка при пристигане на мястото също прибирахме съмнително-атрактивни обекти от интериорната декорация, както навивахме някои килими, за всеки случай (например ако имат ресни :-)). Пазех си добре бутилките за вода за бягане също, за да не се озова с протекли бутилки на някое трасе на следващата сутрин, ако през нощта са й станали интересни :-). Изобщо трябва ви място за спане с минималистичен интериорен дизайн и решения. Когато сте с куче най-вероятно няма да ви дадат стая с килим, дори и целият хотел да е осеян с килими. Пътуването с нея наистина е страхотно и супер забавно :-). Важно е да отбележа, че безопасното пътуване с куче включва или транспортна клетка или нагръдник с колан за автомобил. Свободно разхождащото се куче в транспортното средство не е ок.

А по-долу и малко забавни истории 🙂.

Голям срам на различни нива:

Когато беше по-малка на моменти срамът беше голям, особено в моментите, в които се борехме с най-голямата и страст – краденето на храна. Сега като види някой че яде, отива при него, прави от време на време сладки физиономии, обикаля го, диша тежко, прави се на отчаяна и едновременно сладка и тактично си тръгваме докато тя гледа втренчено храната и се надява човекът да я изпусне. Но когато беше по-малка, усилията да й показваме какво не е ок да се прави понякога се срещаха със суровата действителност. Например: майка в парка храни бебето си с буркан бебешко пюре. Рила отива, обикаля около пейката, ужким нищо. Обикаля пак, решава да се качи деликатно до майката и да седне като човек. Втренчва се в лъжицата, с която майката заграбва от така желаното пюре и на някоя хапка се насочва право към лъжицата … и за нейно разочарование тамън да се сдобие с така трудно спечелената хапка зеленчуково пюре, бива отнесена надалеч :-). Майките са безкрайно търпеливи същества.

Още по-далечното минало включва сладки деца в колички, ядящи твърде бавно прекрасния си сандвич. Търпението на Рила се изчерпва моментално, лигите й потичат за секунди и докато се обърнеш викайки – тя се е качила с предни лапи в детската количка и е взела на детето остатъка от наръфани филии, кашкавал и там каквото е имало. Ужас. Ужас. Ужас. До сега не са се опитвали да ни набият, голям късмет.

Пак от същия така забавен за околните, но не и към момента на случване за нас период: на Витоша, между Алеко и Черни връх. Лято е, хората са си направили пикници в храстите до широката пътека, някои – слънчеви бани. Рила се шмугва за секунда и излиза от храстите с голяма багета в устата. Ние крещим, а жена излиза от храстите и успокоително обяснява с какво е сандвичът – бил само с кашкавал нямало страшно. Ние имаме само вали Хармоника и предлагаме замяна, искаме нещо а им дадем. Жената не иска да се доближаваме, камо ли кучето, от което се опитва да опази купата си със салата. Срам. Почти две години по-късно такива случки няма, макар да се увърта облизвайки се около туристите, които гризат обикновени бисквити или пък представете си – ябълка. Един човек ме уверяваше, че това било само ябълка, нямало проблем, кучето нямало да я иска. А аз му ръкомахах тичайки към него да си я пази, ако все пак иска да я изяде цялата. Той беше благодарен, била му единствената ябълка. А разочарованието в погледа на Рила се четеше от далеч.

Едно българско пътуване, което обобщава много други:

Запазили сме стая – Airbnb, в което приемат кучета. Рила е малко куче, на няколко месеца, в онзи безумния й период. Пътуваме за съботен маратон. Дистанцията, на която съм се записала е дълга и стартира събота в 6 сутринта. Налага се да пътуваме петък късно вечерта, в последната секунда, така че да пристигнем точно за последната минута на раздаване на стартовите пакети. Часът е 9:30 вечерта и само нас чакат на техническата конференция. На дългата дистанция има шепа хора и техническата конференция приключва с раздаване на стартовите пакети и паста парти. Връчват ми порция спагети, която с благодарност си отнасям към колата, мисля да я изям по пътя или като намерим Airbnb-то. Държа повода на кучето в едната си ръка, тя лае като обезумяла по един френски булдог пак там (който явно пази) и междувременно държа порцията спагети в дясната си ръка и жонглирам, пазейки я от кучето, което от време на време се сеща, че освен големия враг френския булдог целта на живота й са моите спагети. И така въоръжена, прибирам кучето на задната седалка, връзвам я с колана за пътуване към нейния нагръдник и слагам храната за секунда в безопасност на предната седалка. Тя, вперила поглед в порцията спагети, въпреки разстоянието от нея до тях, и въпреки, че беше вързана за нагръдника си, за части от секундата с нейния двойно предълъг жабешки език успя да оближе соса. Докато й се карах (а аз много й се скарах) тя ме гледаше с онзи щастлив и предоволен и горд поглед, който казва: „нали знаеш, че на италианската кухня съм най-голям фен“.

Тихо, тихо:

Един път имахме ужасно много багаж, както и чанта с храна, която трябваше също да е на задната седалка. Всичко добре прибрано и завързано. Кучето с нагръдник и колан, вързана на задната седалка, в нейното си ограждение, всичко точно. Шумно е, лудница. А кучето пък е особено тихо. По едно време установяваме, че тя с прецизна точност и в пълна тишина е отворила добре завързаната чанта с храната и си е извадила една багета, която дъвче също така изключително тихо. В момента, в който се обърнах, видях едно ококорено куче, с половин багета в уста, което не смееше да мръдне и тихо, тихо преживяше.

Първи опит с Go Pro на Рила на Витоша:

https://photos.google.com/album/AF1QipOQr-ZEaRHk-cD2an1iSYA5xHJA1cFu00ISHAw/photo/AF1QipOOyZdvdASK7EDJ_FLONF4xD8a6_F9z_W9PQ1c

Do Not Disturb:

Важен компонент от пътуването е закуската. Ако сте на хотел и кучето ви не може да слезе с вас на закуска (защото не го пускат!), оставянето на табелка do not disturb в този момент би могла да бъде много полезна. Например, ако камериерката почука на вратата, за да чисти стаята и няма кой да я спре да влезе, защото в стаята е само кучето (нашето никога не лае, за да каже че си е в къщи), жената може да се паникьоса, а кучето – да я стресира значително. Тя едва ли го очаква, то нея също. Затова – оставяйте табелка :-). И да не забравите да вземете за кучето нещо за закуската, за да го зарадвате. Например парче сирене, част от палачинка, кренвирш, варено яйце… То ще оцени всичко.

Надявам се да ви е било интересно и полезно 🙂

Междувременно можете да следите Рила в нейния Instagram профил тук: https://www.instagram.com/rilatheexplorer/

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*