„Чайници“ за Великден

От Ellie на 28/03/2015 в Декорации, Направи си сам
2
4

Отново на тема Великден и отново похлупаци, но този път в още по-приказна форма :-). Преди да ги направя си ги представях като тенджери, чайници и всякакви домакински уреди от приказките. Направих по едно от няколко вида, а по-долу стъпка по стъпка и с кройка в реален размер показвам как се прави похлупакът-чайник от снимката 🙂

Но преди това …
В публикацията от МИНАЛАТА СЕДМИЦА обещах един комплект с облечена кошница и похлупаци ягоди от снимката по-долу на един от абонатите на блога 🙂 и изтеглих Наталия (natali********@mail.bg). Да й е честит :-)! След малко ще получи имейл от мен с питане за адреса за доставка на подаръка.

Ready-decoration-IMG_3345-2

А сега за новия проект. Готови похлупаците изглеждат така:

IMG_3709processed

IMG_3646

Правят се по същия начин, както и ягодите от тази публикация (http://ellieafter.com/?p=4105), само частите са различни.
Ето и как ги направих:

Необходими материали:

1IMG_3660

– Малко памучен плат с различна щампа и цветове. Използвах светло синьо на точки за долната външна част на чайника (малко парче плат от AliExpress, поръчано в комплект с още няколко на точки), малко светло син плат за вътрешността (от магазини Cacadu), малко червен плат на бели точки, от който имах огромно количество едно време (от swafing.de)
– Няколко сантиметра памучна дантела, ако харесвате
– Панделки – в моя случай около 7 см, панделка
– Ножица и молив, карфици, клечка за суши или друго пособие с тъп връх за обръщане на частите ще е от полза също
– Шевна машина
– Вата или юталин за пълнеж (на снимката почти не се вижда (бяло е) горе дясно на снимката
– Разпечатаната кройка от ТУК по-долу (Кройката е в реален размер. Уверете се, че разпечатвате .pdf файла в реален размер, като изберете „actual size” или подобна опция от прозореца на принтера ви, когато я разпечатвате. За улеснение има и два квадрата – 1 х 1 см и 1 х 1 инч в самия файл, можете да ги измерите след като отпечатате файла, за да се уверите, че са точни, т.е. че кройката ви е в размера, в който съм работила и аз :-))

 

ИЗТЕГЛЯНЕ НА КРОЙКАТА ОТ ТУК

 

Първо изрязах парчетата от разпечатаната кройка, след като я направих, след това изрязах парчетата за чайника (от всички части по две, без сърцето, от което ни трябва едно :-))

2IMG_3664

3IMG_3666

След това сглобих предната и задната външна част (заших долната част за капака, като между тях сложих дантелата).

4IMG_3668

Заших дръжката и предната част на чайника, като под двете парчета сложих вата и заших с нея, след което обърнах частите и получих това:
На дръжката направих двата декоративни шева, за да заприлича повече на дръжка.

5IMG_3670

6IMG_3672

Поставих всички части на местата им с карфици.

7IMG_3673

Заших вътрешната част за външната отдолу, като под външните две части е поставен юталинът и съответно е зашит за долната част на чайника.

8IMG_3674

9IMG_3676

След това заших цялото нещо – външна за външна страна и вътрешна за вътрешна, като си оставих 4-5 см за обръщане във вътрешната страна.

10IMG_3678

11IMG_3679

Обърнах похлупака.

12IMG_3680

Изгладих го и затворих оставения отвор. И е готов 🙂

13IMG_3681

14IMG_3682

22IMG_3719

19IMG_3713

20IMG_3714

21IMG_3717

А вдъхновението за похлупак като кубинска кафеварка е кухненският ми таймер в същата форма и почти същия цвят 🙂

IMG_2257

Надявам се да ви харесват и още повече се надявам да ми напишете какво Великденско нещо ви се иска да покажа другата седмица, защото сигурно ще имам време за още едно :-). Чакам с нетърпение да ми пишете 🙂

2 Коментара

  1. Елиана 11/06/2015 Отговор

    Четно казано, чайниците ги разглеждахме с моята дъщеря около самия Великден, преди да пусна традиционно картичките по мейл. Всичките ни харесаха много, но синята, която е вдъхновена от оригинала е страхотна.

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*