Котка с цип :-) <3 и една изненада в края

Пак котка – този път с цип :-).

Отново нещо като несесер (този път за любителите на котки :-)), може да се превърне в малка чанта, ако монтираме ципа отгоре, а не отдолу.

24IMG_1909

25IMG_1900

Същата кройка (тази по-долу, за несесера) използвам и за апликации :-), например за тези чанти с котки-мечтатели:

IMG_0142ccw

IMG_0175ccw

И така, какво ви е необходимо и как се прави, стъпка по стъпка. Едно уточнение, технологията е същата, независимо дали несесерът е под формата на котка, корона, сърце, чаша, облак, елха, лодка или каквото решите. А аз планирам да покажа много от тях. Единствената разлика между несесерите е това, че трябва да се съобрази за всеки коя страна е най-подходяща за поставяне на цип 🙂

И така:

1. Необходими материали:

1IMG_1275

– Памучен плат за отвън в желан цвят (в моя случай оранжево), малко плат за апликацията на носа (червено с щампа), малко бял плат за очите и за формата в долната част под носа, малко плат за вътрешността на несесера (може да е същият като този за отвън или съвсем различен)
– Цип, поне 25 см, после ще срежем докъдето е необходимо
– Ножица и молив
– Шевна машина
– Текстилна боя или маркер или игла и тъмен конец вместо тях.
– Вата или юталин за пълнеж (на снимката почти не се вижда горе ляво на снимката, под платовете)
– Разпечатаната кройка от ТУК по-долу (Кройката е в реален размер. Уверете се, че разпечатвате .pdf файла в реален размер, като изберете „actual size” или подобна опция от прозореца на принтера ви, когато я разпечатвате. За улеснение има и два квадрата – 1 х 1 см и 1 х 1 инч в самия файл, можете да ги измерите след като отпечатате файла, за да се уверите, че са точни, т.е. че кройката ви е в размера, в който съм работила и аз :-))

ИЗТЕГЛЯНЕ НА КРОЙКАТА ОТ ТУК

2. Изрязваме напечатаната кройка. Рисуваме кройката върху обратната страна на плата с молив. Трябват ни две части за отвън и 2 части за вътрешната страна на несесера – в моя случай всичките в оранжево. Когато режем е най-добре двете части лице, съответно и двете части вътрешни да се режат с лицето една към друга, както в последствие ще се шият. Режем една част – за долната част на лицето под носа, две очи и един нос.
3. Изрязваме всички части. Изрязваме юталин (вата) със същата кройка като основата, отново в два броя, това ще е пълнежът на нашия несесер.

2IMG_1290

3IMG_1291

4IMG_1284

5IMG_1292

4. Първо зашиваме с избран декоративен бод частите, които формират предницата, т.е. лицето на нашата котка. Има различни видове декоративни бодове. В моя случай е зиг-заг, а на котките с основи звезди е бод за апликации, който като цяло може би е по-удачен.

8IMG_1300

9IMG_1303

5. Започваме поставянето на цип. То представлява следната последователност: поставяме ватата (юталин), върху нея външната част на несесера с външната част на плата нагоре и върху него ципа с лице към външната част на несесера. След това поставяме вътрешната страна на несесера с лице към външната. Захващаме с карфици и шием. Понякога, след като зашия ципа добавям още един шев, с който фиксирам вътрешната страна на несесера към ципа, за да не се мърдат в последствие.
6. Така изглежда едната част на несесера, след като всички слоеве са зашити.

10IMG_1304

11IMG_1306

12IMG_1310

7. Зашиваме всички така наредени слоеве и на другата част на несесера. Отвън и отвътре частите, събрани с ципа изглежда така.

13IMG_1318

14IMG_1319

8. Отваряме ципа до някъде, така че да остане, без да излиза от несесера. Събираме двете външни и двете вътрешни страни с лицевите си части една към друга и напасваме. Поставяме карфици, за да се държи.

9. Шием по цялата дължина (обиколка на несесера, като внимаваме, когато минаваме над ципа) и оставяме някъде във вътрешната част 5 см незашити (т.е. започваме и завършваме нашия шев във вътрешната част на несесера). Шием на около 0,5 см – 1 см навътре от ръба на плата.

16IMG_1322

17IMG_1323

10. Обръщаме несесера през отвора, който сме оставили.
11. Затваряме отвора. Гладим 🙂
13. Рисуваме зеници на очите и мустаци с текстилен маркер 🙂

19IMG_1325

20IMG_1329

22IMG_1333

Надявам се ви харесват 🙂

А сега и изненадата: трите несесера котки с много звезди ще отидат при трима от вас. Този път ще са трима от абонираните за бюлетина (можете да се абонирате горе дясно, като напишете имейла си в полето „Абониране за бюлетин“ или като използвате таба във фейсбук групата ТУК). Трите несесера котки на звезди ще отидат при трима от абонираните за бюлетина. Ще ги изтегля на случаен принцип идната събота 21ви февруари :-).

Ето ги и готовите котки на звезди, които ще зарадват някои от вас след седмица 🙂

24IMG_1909

🙂

This post is also available in: English

2 коментара

 1. Майя 2015/02/17 Отговор

  Отдавна се чудя как да се абонирам, за да чета на време публикациите. А сега ще има и бонус към абонамента. Благодаря! 🙂

  • Author
   Ellie 2015/02/17 Отговор

   Ехаа, благодаря! :-))
   Ще пиша в събота, когато изтегля тримата бъдещи притежатели на несесерите-котки 🙂

   Надявам се бюлетините да ви харесат, а аз ще се опитвам да пращам по-често от веднъж на два месеца и да ги пълня с интересни неща 🙂

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Copyright © 2013. All Rights Reserved.