18 от 24 “Направи си сам” – възглавница с печат

Декоративните възглавници :-).

Те могат да бъдат персонален подарък, особено ако сте разпечатали снимка, която сте правили вие върху тях :-).
Идеални са за различни поводи, както и за Коледа.

Размерите на декоративните възглавници могат да са наистина всякакви. Тази на снимката е с вадещ се пълнеж и е 20х20 см, т.е. много малка. Направих я такава, защото печатах снимката на домашен мастилено-струен принтер, съвсем сериозно :-), съответно ограничението ми в размера е специалният текстилен лист, който колкото и специален да е, все пак е формат А4.
Снимката е на кукла Грета от тази история. Направих снимката реалните сантиметри, които ще печатам, не зная дали е от голямо значение, така и така печатът върху текстил почни винаги е доста по-блед от реалната снимка, т.е. малки несъвършенства в изображението не си личат.

17IMG_8954

И така, как да си направите възглавница с печат в домашни условия:

1. Какво ви е необходимо:

1IMG_8924

– Листа за печат. Тук правя следните уточнения: на пазара има всякакви видове. До сега съм тествала един вид за отпечатване (хартията на @Work от Pleasio), който изискваше печатът да се прави на обратно, защото трансферът на изображението се прави с ютия, като хартията се глади дълго върху плата. Платът трябва да е гладък, за да се прехвърли добре, и светъл. Другото нещо, което използвам, като цяло работи, но трябва да се поръча е Inkjet Fabric Sheets, поръчвам онлайн от CottonPatch.co.uk (тук). Те представляват листа от плат, отдолу с тънък слой прозрачно плътно фолио. Използват се с мастилено-струен принтер и след това продуктът може да се пере :-). Разбира се, вместо да си създавате този екшън, можете просто да занесете парче плат в някоя печатница, където печатат върху дрехи / тениски и т.н. и да си носите с вас изображението. Ако сте модерни – пишете им имейл, пратете изображението и им кажете като е готово да ви го върнат обратно с куриер :-).
– Плат за рамката на възглавницата, ако ще има такава и за гърба, в моя случай памук на червени сърца.
– Ютия
– Вата
– Ножица, линия метър или нещо за мерене
– Ютия
ПП Ако ще печатате в къщи ще ви е необходим и съд по-голям от А4, който ще пълним с вода и ще топим напечатаната картина в него, пак не се шегувам 🙂

2. Първата ни задача е да подготвим изображението и да го разпечатаме върху текстилната хартия. Преди това, разбира се, правите колкото е необходимо тестове, за да се уверите, че размерите на самото изображение след печата са колкото планирате. Моето изображение след печата е 13 х 13 см, след редица тестове преди време установих, че това е идеалният квадрат за бъдеща възглавница 20 х 20 см, която ще има и рамка.

4IMG_8922

3. Според инструкциите на съответната текстилна хартия (различни са), чакате 15 минути печатът да изсъхне и разлепяте фолиото от текстилната хартия.

2IMG_8926

3IMG_8929

4. После топите в хладка вода (в моя случай в тава от Икеа) текстилната хартия за 10 минути. Изплаквате я докато падне всичкия излишен остатък мастило. Снимката вече е фиксирана и е там :-).

5IMG_8930

5. Изчаквате да изсъхне. Понякога нямам търпение, вземам парче памучен плат в бяло и гладя през него, за да изсъхне по-бързо.

6IMG_8935

6. Изрязвам ленти около 8 см широки, реално ще ми трябва доста по-малко. Изрязвам и изображението, отпечатано върху текстилната хартия 1 – 1,5 см по-голямо от самата снимка.

7IMG_8937

7. Първо зашивам лентите отгоре и отдолу. Внимавам да целя ръба на изображението, за да няма странни бели остатъци без печат между изображението и рамката.

8IMG_8939

8. Зашиваме и отстрани лентите.

9IMG_8940

9. След това изрязваме каквото не е необходимо от лентите, равномерно от всички страни, така че да получим парче с размери 22 х 22 см – предното парче с рамка, преди шев.

10IMG_8941

10. Подготвям си два квадрата 22 х 22 см, като ги подгъвам от една от страните, внимавам щампата да е в правилната посока, това ще е гърбът, който ще се прехлупва. 22 см е височината, защото от всяка страна на всяко парче плат са ни необходими поне 1 см за шев. Дори и да работим с по-малко, винаги, когато смятаме краен размер на готовия продукт е добре да сме заложили поне 1 см за шев там, където ще има такъв.

12IMG_8944

11. Поставяме вата с големината на нашия квадрат и зашиваме ватата за предната част на възглавницата около снимката, за да се фиксира. Обикновено това действие прави пачуърк продуктите по-издръжливи във времето, защото още нещо държи частите заедно.

13IMG_8947

12. Отгоре върху квадрата с рамката, подсилен с вата, поставяме с лице надолу двете части, които ще се прехлупват с няколко сантиметра, т.е. гърба. Гледаме да не прекаляваме с прехлупването, за да може лесно да поставяме пълнежа.

14IMG_8948

15-2IMG_8951

15IMG_8950

13. Шием от четирите страни, обръщаме и гладим.

15-1IMG_8952

16IMG_8953

14. Поставяме пълнежа и подаряваме 🙂

17IMG_8954

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*