15 от 24 “Направи си сам” малки играчки овце :-)

Това са едни от любимите ми играчки за правене всяка Коледа. Изглеждат далеч по-сложни, отколкото реално са :-). Намирането на плат, който да наподобява козина не е безкрайно трудно, а той от своя страна прави играчката много по-лесна за шиене. Готовата играчка-овца е малко по-голяма от ябълката и става очарователна. Опакована по единично е чудесен подарък и за Коледа, като допълнение към нещо друго :-). Така изглежда готовата играчка:

22IMG_6704

И така, стъпка по стъпка:

1. Необходими материали:

1IMG_6649

2IMG_6651

5IMG_6675

– Едноцветен плат в бяло (независимо от състава на плата, тук търсим вид – мъхест и плюшен) за основата на овцата, малко плат в бежово за лицето на овцата :-). Материалът за овцата, който използвах е от магазини за плат Cacadu, но го взех преди време. Би трябвало да имат подобни платове целогодишно.
– Филц по няколко сантиметра в бежово за ушите на овцата
– Панделки в цветове по желание – могат да са широки и тесни, аз използвах 2 см широка сатенена панделка в червено за закачане на овцата и панделка 0.6 см (т.е. най-тънката) за украса на овцата. Използвах и панделка за връзване на декорацията.
– Ножица, молив и гума
– Игла и конец, шевна машина (без шевна машина може, но без игла и конец няма да може :-))
– Пълнеж за играчката, както винаги използвах силиконов пух, но вие можете да използвате вата или друг материал. Най-добре да е обемен и лек
– Конец в цветовете на основния плат 🙂
– Малки камбани за декорация (намират се в магазин Джъмбо, повечето кинкалерии, както вече и в Плесио)
– Маркер, или флумастер за очите на овцата, аз използвам тънки 1 мм текстилни флумастери в черно, които така и така използвам за очите на куклите.
– Пастел, креда, грим или каквото ви се намира за бузите на овцата. Моето е малко парче от голямо парче креда за бузи на кукли, което е вече на няколко години и освен че се счупи, всъщност почти не се е изхабило.
– Силиконов пистолет. Можете и да зашиете това, което аз ще лепя, ако нямате силиконов пистолет.
– Разпечатаната кройка от ТУК по-долу (Кройката е в реален размер. Уверете се, че разпечатвате .pdf файла в реален размер, като изберете „actual size” или подобна опция от прозореца на принтера ви, когато я разпечатвате. За улеснение има и два квадрата – 1 х 1 см и 1 х 1 инч в самия файл, можете да ги измерите след като отпечатате файла, за да се уверите, че са точни, т.е. че кройката ви е в размера, в който съм работила и аз :-))
– Съвсем малко вата (няколко сантиметра), за пълнене на главата на овцата, за да остане плоска. Можете да сложите вътре няколко слоя тънък филц вместо това или от пълнежа за играчката. Аз предпочитам играчката да е много обемна в основната си част, но главата й да е плоска :-), някак й отива.

 

ИЗТЕГЛЯНЕ НА КРОЙКАТА ОТ ТУК

 

2. Изрязвате частите на разпечатаната кройка.

3IMG_6655

6IMG_6677

3. Рисувате върху опаката (не-лицева страна) на материалите 2 броя за основата на овцата (от плюшения плат), 2 броя уши (от бежов филц), 2 броя глава (бежов памук), 1 броя пълнеж за главата на овцата от вата, 1 брой козина за над лицето на овцата от плюшения плат.

7IMG_6678

3. Първо зашиваме на 0.5 см от края на плата основата на овцата в цялата странична и долна част. Отгоре не шием. Правим същото и с лицето / главата на овцата: шием отстрани, отгоре не. При главата на овцата подреждаме двете парчета с лицевата страна едно към друго и под тях – ватата, шием трите неща заедно, така че пълнежът на главата да е зашит за нея. Получаваме това:

8IMG_6680

9IMG_6680

4. Обръщаме двете части.

10IMG_6680

5. Пълним основата на овцата с пух или какъвто пълнеж сме предвидили.

11IMG_6683

6. Приготвяме около 25 см панделка и я връзваме на възел в края.

12IMG_6685

7. Шием и затягаме добре отвора отгоре на основната част. В останалия отвор, преди да го зашием възможно най-здраво, слагаме панделката за закачане. Шием здраво, правим няколко възела. Основата представлява плюшена топка и е готова.

13IMG_6687

14IMG_6691

15IMG_6693

8. Поставяме малко горещ течен силикон в долната част на главата на овцата, частта, която ще е отдолу и поставяме върху основата, там, където искаме да е главата. Обикновено в горната половина. Сгъваме ушите от филц на две и заедно с лицето ги зашиваме грубо, но здраво за плюшената основа на овцата. Ако нямате силиконов пистолет, можете само да шиете.

16IMG_6694

17IMG_6696

18IMG_6697

9. Залепяме козината над лицето / главата на овцата със силиконов пистолет върху горната зашита част на лицето и ушите. Можем вместо това само да шием.

19IMG_6699

10. Рисуваме с молив и после с маркер и креда лицето на овцата – т.е. очите, изражението и бузите.

20IMG_6701

11. До-украсяваме с камбана, панделка, стиропорена ябълка или каквото ви се стори подходящо.

21IMG_6702

22IMG_6704

23IMG_6720

24IMG_6714

И можем да се радваме на нашите уютни и очарователни играчки 🙂
Как може да не ги направи човек 🙂

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*