11 от 24 “Направи си сам” Коледна калъфка за книга

Калъфката за книга е универсален подарък и особено успешно влиза в ролята на Коледен подарък. За целта можете да направите такива на хората, които обичате и знаете, че биха се радвали :-).
Преди време публикувах как се прави калъфка за книга стъпка по стъпка, защото получавах толкова писма с въпроса как се прави и беше крайно време да покажа :-). Надявам се много от вас са направили своята. А сега, понеже е сезон на червено и зелено и понеже миналата седмица благотворителната кампания, съвместно с фондация „За нашите деца“ включваше „Направи си сам“ комплекти именно за калъфки за книги, показвам варианти на червено-зелени и коледни калъфки за книги.

Ръководството е от миналия път, технологията ми на правене не се променила до сега :-). Надявам се направите по една уютна калъфка за подарък на човек, който обичате. Коледа е време за четене 🙂

Тя може да изглежда ето така:

1IMG_6228-2

3IMG_6240

2IMG_6235

А по-долу е подробното описание, стъпка по стъпка, как се прави калъфка за книга, което е от миналата публикация ТУК.

Целият процес в снимки представлява това:

all-bs

И сега подробното ръководство:

1. Какво ви е необходимо:

– Плат, два цветни плата, които ви харесват в съчетание един с друг – за външната страна на калъфката. Понеже не успях да избера коя комбинация искам да направя между плат на зеленчуци с лилави точки и плат на слонове в комбинация на зелени точки, направих две калъфки за книги за това ръководство :-).
Освен двата плата ви е необходим трети за вътрешността на калъфката за книги. Аз обикновено използвам едноцветен, най-красиво ми изглежда с екрю или бяло и изобщо едноцветен плат. Но разбира се, можете да използвате и някой от платовете, които вече сте избрали за външната част или нещо съвсем различно.

– Вата (колкото по-тънка и плътна, толкова по-добре). Аз използвам юталин / вата конкретно за калъфките за книги, за друг тип неща – не винаги. Използвам юталин / вата с по-голям грамаж на метър, защото и това варира, за да е по-плътен и да не се деформира много (разтегля) при шев. Мисля 80 грама е най-тънкото нещо, напоследък спомените ми са, че вземах 140 гр. Все пак, калъфката е малко нещо, не е толкова важен тук грамът, особено ако правите една, а не 100 броя.

– Ножица или като алтернатива разграфена дъска за рязане и ролков нож с пачуърк линия – доста по-лесно е, отколкото да използвате молив и ножица
– Молив и гума
– Панделки
– Метър също ще е от полза, както и карфици
– Дантела (използвам памучна дантела в екрю, широка 1,5 см)

1-IMG_1687

2. Аз направих кройка за калъфката, защото това са размерите на частите, в комбинацията на които най-много ми харесва крайният продукт, а именно:

2-IMG_1690

3-IMG_1692

Финалните парчета с включен около 8 мм резерв за шев са:
36 см х 26 см за вътрешната част, разделено на две за двете страни, които държат кориците. След дълго смятане мога да кажа, че повечето издания книги с повечето им дебелини и брой страници се побират в калъфките, направени с тази кройка 🙂
Средната лента е парче с размер 13 см х 36 см
Горната и долната лента са два парчета с размер 8 см х 36 см.
След шева се получава външна част, която е около 1 см по-висока от вътрешната, нарочно е :-), няма нищо по-разочароващо от това да режеш и подбираш и накрая да се окаже, че нещото, което правиш е по-малко от необходимото, защото тогава трябва да се прави ново 🙂

3. Първата ни задача е да изрежем плата за вътрешността с размер 26 см х 36 см – в случая в бяло.
За всяка калъфка за книга са необходими две парчета, като второто режем в средата точно на две, това ще са вътрешните страни, които ще държат кориците на книгата:

5-IMG_1703

7-IMG_1706

6-IMG_1707

Ето ги всички парчета за вътрешната страна. За една калъфка ви трябват 1 парче за отвътре (26 см х 36 см) и още едно – същото, разделено на две за захващане на кориците, пак отвътре.

8-IMG_1708

4. Следващата ни задача е да скроим, т.е. срежем парчетата за предната част на калъфката. Две парчета 8 см х 36 см и едно за средната лента 13 см х 36 см. Като цяло е добре да следват щампата на плата по дължина, за да не изглежда зашито накриво, въпреки, че има платове, както са зелените точки тук, които вървят на криво по дължината на плата и това не е съвсем възможно :-). Можете да рисувате с молив върху нелицевата страна на плата и да режете с ножица или да използвате разграфена дъска и ролков нож.

9-IMG_1710

10-IMG_1712

11-IMG_1715

12-IMG_1717

4-IMG_1700

5. Скрояваме едно парче юталин (вата) с размера на основната вътрешна част – 26 х 36 см, най-добре да е с около 1 см по-голямо от всички страни. Режем панделките за връзване, които са в подходящи и допълващи предната част цветове – около 35 см, два броя ленти.

13-IMG_1718

15-IMG_1723

6. Вече сме готови с кроенето на всички части и започваме да ги приготвяме за сглобяване.
Трябват ни две ленти по 36 см от нашата дантела, която поставяме върху предната част на средната лента на бъдещата калъфка (13 см х 36 см) по дължината на двете страни. След това с карфици закачаме двете горна и долна лента към дантелата, така се получава нещо като сандвич – средното парче, дантела и после странични парчета. Най-важното е двата плата да са обърнати с лицевите си страни един към друг и дантелата да е по средата.

16-IMG_1724

17-IMG_1725

18-IMG_1728

7. Зашиваме от двете страни двете странични ленти и дантелата за средната лента. Гладим. Много важно. На шивашки език междинното гладене е много важно нещо. Преди и след гладене предната ни част изглежда така:

19-IMG_1730

20-IMG_1731

А ето я и другата, нали реших, че и двете много ми харесват и ги правя едно временно 🙂

21-IMG_1733

8. Правим подгъв на двете парчета, които са вътрешните страни на калъфката, там, където ще се захваща книгата. Подгъвът обикновено е около 1,5 – 2 см, двоен. Шием.

22-IMG_1736

9. Финално сглобяване: поставяме предната част на калъфката за книга върху ватата (юталина).

23-IMG_1741

10. Върху тях поставяме панделката – в средата от двете страни. Захващаме с карфици, за да не зашием хвърчащите й части по грешка и за друго място. Внимаваме да не се убодем докато шием 🙂

24-IMG_1744

11. Върху предницата поставяме двете вътрешни странични парчета с лицевата си част обърнати към лицевата част на предницата. Отгоре поставяме най-вътрешното парче, отново с лицевата си чест (ако има такава), обърната към лицевата част на предницата. Захващаме всичко с карфици. Трябва да се внимава, когато се шият на шевна машина, тя да не премине точно през тях, т.е. трябва да ги извадите навреме

25-IMG_1746

26-IMG_1748

28-IMG_1750

12. Шие се отвън по дългата страна от двете страни. Шевът захваща предната част, двете вътрешни страни отвътре и най-вътрешното парче. Шием само там на тази стъпка. Аз правя този шев на оверлог, но разбира се, вие можете да го направите на обикновена машина с прав здрав шев (т.е. по-гъст) на отстояние около 0,8 мм – 1 см. Оверлогът е шев, в случая 5 конечен, т.е. който се състои от 5 конеца или на ушит 1 см използва 20 см конец, затова е здрав. Освен това реже плата докато шие, т.е. вие ще имате няколко милиметра остатък отгоре и отдолу, който на тази стъпка трябва да изрежете. Шевът е и прав и завършващ паралелно до него, затова го използвам. Като допълнение, неговият прав шев е верижен бод, т.е. има малко повече еластичност от този правия шев, с който сме свикнали. Зиг-заг бодът на обикновените любителски машини не е алтернатива на оверложния бод, поне не в този случай, защото целта е конструктивна, не само завършваща!

29-IMG_1751

13. Обръщаме само най-горното парче, което ще е най-отвътре на бъдещата калъфка. Ето така:

30-IMG_1754

31-IMG_1756

14. Остава да зашием само от двете страни най-последния шев. Отново използвам оверлог, но съвсем ок е да се зашие на права машина. Нещата, които са най-важни са, да се прави затяжка, т.е. да се направят няколко бода напред и назад в началото и в края на шева за здравина, както и върху панделката, отново по същата причина. След това режа малко от плата на ъглите, за да се обръща с красив ъгъл.

32-IMG_1761

33-IMG_1762

15. Обръщаме двете страни и гладим 🙂

34-IMG_1770

16. Можем да оформим красиво панделките и да ги фиксираме с огън (съвсем леко, например със запалка или с безцветен лак, за да не се нищят).

35-IMG_1780

37-IMG_1787

И сме готови :-).
Показвам ви любими комбинации от текстили, съчетани в калъфки за книги, които съм правила във времето и след това е ваш ред 🙂 🙂 🙂

IMG_1091ccc

IMG_3807cc

IMG_1100cc

IMG_1031ccc

IMG_1861cc

И не забравяйте да се забавлявате!

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*