1 от 24 „Направи си сам“ играчки ябълки за Коледа

И така … най-сетне „Направи си сам“ проект за Коледа №1 :-).
Започвам с ябълките, защото са доста универсални, много популярни и стават много красиви. Ябълките са като тези на Тилда, виждала съм ги в много други варианти, подобни, но тези на Тилда са най-популярни.
Времето за изработката на една ябълка е около 7-8 минути, разбира се първата може да ви отнеме повече време :-). Една ябълка представлява няколко сантиметра плат, нека кажем парче около 15 на 20 см, зашито и обърнато, напълнено и завършено.
Ще се опитам да смятам приблизително време и материали за всеки проект, а ако мога – ще пиша и стойността на материалите (т.е. ако съм ги взела сега).

И така – на ябълките!

1. Какво ви трябва:

3IMG_6135

– Платове в червено, най-вече памук. Ако харесвате други текстили, т.е. не памук, представям си, че ще станат доста красиви от лен, вълна и други, само трябва да се има в предвид, че ако платът, с който работите е трико (разтегателен), или пък ако е много твърд, резултатите ще се различават, т.е. самите ябълки вероятно ще изглеждат по различен начин.
– Ножица
– Конец в зелено и в червено
– Панделка за закачане на ябълката, най-добре в зелено, червено или кафяво
– Малко въже (можете да минете съвсем без него) или друго, което да играе ролята на дръжка на ябълката
– Молив
– Малко плат, или най-добре филц в зелено за бъдещите листа на ябълката
– Силиконов пух или вата или нещо меко за пълнене на ябълките. Колкото по-обемно и леко е, толкова по-добре. Силиконовият пух е нещото, с което пълнят възглавниците напоследък, лесно се пере, съхне бързо и не предизвиква алергии (затова много се използва), но ако не можете да намерите насипно или на по 1-2 килограма (1-2 килограма трябва да струват няколко лева и да представляват голям чувал :-)), тогава някоя евтина няколко левова възглавница трябва да свърши работа за пълнеж на всякакви проекти, изберете си някоя от ужасен плат, за да не ви е жал, като я разпорите. Можете да използвате накъсана вата
– Шевна машина наистина ще помогне за бързина 🙂
– Разпечатаната кройка от ТУК по-долу (Кройката е в реален размер. Уверете се, че разпечатвате .pdf файла в реален размер, като изберете „actual size” или подобна опция от прозореца на принтера ви, когато я разпечатвате. За улеснение има и два квадрата – 1 х 1 см и 1 х 1 инч в самия файл, можете да ги измерите след като отпечатате файла, за да се уверите, че са точни, т.е. че кройката ви е в размера, в който съм работила и аз :-))

 

ИЗТЕГЛЯНЕ НА КРОЙКАТА ОТ ТУК

 

2. Разпечатвате кройката и изрязвате ябълката.

2IMG_6132

3. Рисувате кройката върху обратната страна на парчетата плат – трябват ви по две парчета за всяка ябълка, най-добре е да ги режете две по две, както правя аз.

22IMG_6137

4IMG_6139

5IMG_6141

6IMG_6144

4. Зашивате на около 0.5 см отстояние от ръба на ябълката по цялата обиколка, без най-горната част. След като сте зашили ябълките, те трябва да изглеждат ето така:

7IMG_6148

5. Обръщате ябълките с лицевата част навън.

8IMG_6150

6. Пълните ябълките с приготвения за тях пълнеж.

9IMG_6152

7. Като използвате игла и конец в цвета на ябълката, подгъвате горната част навътре и с шев-набиране минавате по продължението на целия отвор.

10IMG_6153

11IMG_6155

8. Междувременно отрязвате от въжето или другото приготвено за дръжка на ябълката нещо, както и 25 – 20 см панделка, за закачалка на играчката и връзвате възел.

12IMG_6156

13IMG_6158

9. Поставяте и двете неща преди да затегнете (затворите) ябълката в горната й част и зашивате много здраво – с няколко бода и по възможност връзвате няколко пъти.

15IMG_6160

14IMG_6159

10. Понеже на този етап нашата ябълка прилича повече на цвекло :-), трябва да направим една последна стъпка – с по дълга игла правите възел в основана на ябълката няколко пъти и преминавате с иглата през сърцевината на ябълката, излизайки там, където е дръжката. Пак шиете няколко пъти. Така ще постигнем типичната за ябълка форма на играчката :-).

16IMG_6162

17IMG_6163

11. Остава да я украсим с листо от филц. Срязвате листо с желана от вас големина, в моя случай двойно и го зашивате в основата на панделката или залепяте със силиконов пистолет :-).

21IMG_6174

18IMG_6164

19IMG_6166

12. И така 10тина или 15 ябълки :-). На снимката по-долу са в малка кошница, заобиколени с ябълки на различни етапи, с една овца (предстои проект Коледна играчка – овца!) и с една гъба от Икеа от миналата година. Взех само един комплект тогава, защото страшно много ми харесаха. Тази година няма.

24IMG_6186

25IMG_6188

Чакам снимки на вашата текстилна реколта, както и обратна връзка за проекта 🙂

Прекрасен зимен петък ви желая!

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*