Обличане на копчета

От Ellie на 13/10/2014 в Направи си сам
2
3

И така – копчета :-). Голямото ми желание да пиша публикация веднъж седмично, се превърна във веднъж месечно, а последните три месеца е и веднъж на три.
Но пък поне имам купища снимки за обработване и голямо желание публикациите да зачестят :-), поне преди Коледа. Днес съм на вълна копчета. Както почти винаги :-).

Копчета във времето купувах от много места, но преди година и половина се снабдих с допотопна ръчна машина за обличане на копчета и калъп за копчета номер 32, след което рязко спадна търсенето ми на копчета, защото винаги имам каквото ми потрябва. Е, почти винаги. Ако притежавате няколко калъпа за няколко големини копчета, това трябва да върши работа за повечето неща, които правите.

Материалите за обличане на копчета купих от ТУК, както и самата ръчна машина за обличането им. Монтирах си я на една маса, наложи се да я преместя наскоро. Трябва да се монтира с няколко винта, защото без да е закрепена за плоскост е много трудно да се работи с нея. Като изключим факта, че повечето материали (заготовките за копчета) в долната си част са пластмасови и рядко метални, всичко останало около обличането на копчета е чудесно занимание с почти задължително добър резултат.

От какво имате нужда:
– машина за обличане на копчета със съответния калъп за големината на копчето, което ще правите
– ножица
– малки парчета плат
– заготовки за копчета – вътрешна горна и долна част

1IMG_4380

2IMG_4388

1. Първо изрязвате парче плат с около 7 мм по-голямо от всички страни от големината на копчето (с няколко опита ще откриете идеалната големина на парчето текстил).

4IMG_4393

2. Поставяте долната част на калъпа долу в долната част на машината, а вътре в него с долната част надолу поставяте долната част на копчето.

5IMG_4396

6IMG_4398

7IMG_4399

3. Поставяте парчето плат с външната страна навън в горната част на калъпа, а металната горна част на копчето отгоре.

9IMG_4402

10IMG_4403

11IMG_4404

4. Натискате силно навътре горната част на копчето и текстила в горния калъп.

12IMG_4405

14IMG_4407

15IMG_4408

5. Поставяте горния калъп върху долния и завъртате лоста на ръчната машина – силно и до края 🙂

17IMG_4410

18IMG_4411

19IMG_4412

20IMG_4413

6. Изваждате вашето готово копче!

23IMG_4417

25IMG_4419

То е напълно готово да стане част от бъдеща брошка, декорация или съвсем функционален елемент от текстилен проект. Като ето тази например:

26IMG_6602

За брошката под формата на въртележка използвах тази много лесна технология от много стара публикация ТУК.
На гърба поставих безопасна игла за брошки и готово :-).

28IMG_6606

За ентусиасти, на които не им се занимава с машина за обличане на копчета, има редица алтернативи:

– обличане на копчета при местен малък майстор от типа места, където пише „смяна на копчета, ципове“ и т.н.

– можете да се снабдите с някой сет от 2 или 3 броя и любителско приспособление за обличане на копчета като ЕТО ТОВА или някоя европейска алтернатива. В подобни комплекти трябва да има поне две пластмасови пластини, които са в ролята на калъпите и с тях пристискате горната част на копчето и текстила за долната част на копчето. Не съм пробвала този вариант и не мога да кажа до колко е здрав или издържлив крайния вариант, но изглежда лесно за работа.

– можете и да си купите сет от много различни облечени копчета като например такива (само внимавайте да имат ухо на гърба, защото често продават и декоративни без ухо на задната част): като ТОЗИ, ТОЗИ, ТОЗИ и много други при търсене на „fabric covered buttons“.

Преди два месеца ми трябваха дървени копчета и се сдобих пак от там с тези:

IMG_9252cc

🙂

Чудесна седмица на всички!

2 Коментара

  1. Михаела 31/08/2015 Отговор

    Здравейте! Търся някой, който може да ми облече копчета, тъй като се оказа предизвикателство да си намеря такива, които не изискват машина. Имате ли интерес?

    • Author
      Ellie 03/09/2015 Отговор

      Привет Михаела,
      Благодаря за запитването. Аз няма да мога да съм полезна в момента, но навсякъде, където сменят ципове и копчета и извършват шивашки/обувни услуги трябва да имат достатъчно калъпи за различните размери копчета, за да могат да облекат каквито са ви необходими.
      Ели

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*