Как правя калъфки, корици, подвързии за книги стъпка по стъпка

Ах, тези калъфки за книги 🙂 … имат много имена, например дрехи за книги, облекла, корици, обложки, подвързии. Докато имахме магазин хората питаха за тях като ги наричаха по всякакъв начин :-), мисля, че и пижами за книги съм чувала. Както всичко ново, така и този артикул се радваше на всевъзможни имена, запознавайки се с хората. Мислех, че покрай kindle и изобщо вариантите за електронен четец, калъфките за книги няма да се използват дълго време и ще бъдат заменени от текстил за електронни джаджи. Но всъщност не стана така :-).

Откакто започнах да снимам как се правят различни неща получих редица имейли с питане дали може да снимам как правя калъфките за книги. Мисля, че вече е крайно време да го направя :-).

Аз ще продължа да ги наричам калъфки, макар, че не е най-типичното наименование за целта, но подвързията ми звучи някак , хм … ами някак пластмасово. Всеки път, когато чуя тази дума си визуализирам доста детайлно онези найлонови подвързии в различни размери, които се продаваха за учебниците в училище – няколко вида дебелина и нюанс на найлона, които след няколко месеца употреба бяха поели целия училищен цвят – химикалки, драскотини и прах :-). Текстилът не е по-практичен от найлоновите подвързии при всички положения, но някак си е толкова уютен.
Мога веднага да си представя книга с калъфка от шарен памучен плат до топла чаша чай на уютно и приветливо място в събота вечер или неделя. По-трудно бих могла да си представя същата идилична картина, но с найлонова подвързия на книгата или такава от рекламна брошура на например от моя любим магазин Praktiker. Не че не мога да си го представя, това също има своя чар, но все пак ще ми е по-трудно :-).

С времето правих всякакви варианти на калъфки – със и без апликации, от много, малко, супер много или безкрайно малко части, от всякакви платове, с джобове за молив, с джобове с копчета, затваряне с копчета, панделки, ластици, със и без регулиране. Моят фаворит остана модел от три части с памучна дантела по средата. Това е и нещото, което направихме, когато облякоме с Боби цяло едно издание готварски книги (на Ирена Анастасова).

IMG_1930

В края има още снимки на калъфки за книги с различни текстили.

Та, как правя калъфки за книги, ето как стъпка по стъпка 🙂

1. Какво ви е необходимо:

– Плат, два цветни плата, които ви харесват в съчетание един с друг – за външната страна на калъфката. Понеже не успях да избера коя комбинация искам да направя между плат на зеленчуци с лилави точки и плат на слонове в комбинация на зелени точки, направих две калъфки за книги за това ръководство :-).
Освен двата плата ви е необходим трети за вътрешността на калъфката за книги. Аз обикновено използвам едноцветен, най-красиво ми изглежда с екрю или бяло и изобщо едноцветен плат. Но разбира се, можете да използвате и някой от платовете, които вече сте избрали за външната част или нещо съвсем различно.

– Вата (колкото по-тънка и плътна, толкова по-добре). Аз използвам юталин конкретно за калъфките за книги, за друг тип неща – не винаги. Използвам юталин с по-голям грамаж на метър, защото и това варира, за да е по-плътен и да не се деформира много (разтегля) при шев. Мисля 80 грама е най-тънкото нещо, напоследък спомените ми са, че вземах 140 гр. Все пак, калъфката е малко нещо, не е толкова важен тук грамът, особено ако правите една, а не 100 броя.

– Ножица или като алтернатива разграфена дъска за рязане и ролков нож с пачуърк линия – доста по-лесно е, отколкото да използвате молив и ножица
– Молив и гума
– Панделки
– Метър също ще е от полза, както и карфици
– Дантела (използвам памучна дантела в екрю, широка 1,5 см)

1-IMG_1687

2. Кройката по-долу е с размери, подходящи за повечето книжни издания на пазара. Винаги можете да я промените и да направите съразмерно по-голяма или по-малка калъфка за книгата ви:

2-IMG_1690

3-IMG_1692

Финалните парчета с включен около 8 мм резерв за шев са:
36 см х 26 см за вътрешната част, разделено на две за двете страни, които държат кориците. След дълго смятане мога да кажа, че повечето издания книги с повечето им дебелини и брой страници се побират в калъфките, направени с тази кройка 🙂
Средната лента е парче с размер 13 см х 36 см
Горната и долната лента са два парчета с размер 8 см х 36 см.
След шева се получава външна част, която е около 1 см по-висока от вътрешната, нарочно е :-), няма нищо по-разочароващо от това да режеш и подбираш и накрая да се окаже, че нещото, което правиш е по-малко от необходимото, защото тогава трябва да се прави ново 🙂

3. Първата ни задача е да изрежем плата за вътрешността с размер 26 см х 36 см – в случая в бяло.
За всяка калъфка за книга са необходими две парчета, като второто режем в средата точно на две, това ще са вътрешните страни, които ще държат кориците на книгата:

5-IMG_1703

7-IMG_1706

6-IMG_1707

Ето ги всички парчета за вътрешната страна. За една калъфка ви трябват 1 парче за отвътре (26 см х 36 см) и още едно – същото, разделено на две за захващане на кориците, пак отвътре.

8-IMG_1708

4. Следващата ни задача е да скроим, т.е. срежем парчетата за предната част на калъфката. Две парчета 8 см х 36 см и едно за средната лента 13 см х 36 см. Като цяло е добре да следват щампата на плата по дължина, за да не изглежда зашито накриво, въпреки, че има платове, както са зелените точки тук, които вървят на криво по дължината на плата и това не е съвсем възможно :-). Можете да рисувате с молив върху нелицевата страна на плата и да режете с ножица или да използвате разграфена дъска и ролков нож.

9-IMG_1710

10-IMG_1712

11-IMG_1715

12-IMG_1717

4-IMG_1700

5. Скрояваме едно парче юталин (вата) с размера на основната вътрешна част – 26 х 36 см, най-добре да е с около 1 см по-голямо от всички страни. Режем панделките за връзване, които са в подходящи и допълващи предната част цветове – около 35 см, два броя ленти.

13-IMG_1718

15-IMG_1723

6. Вече сме готови с кроенето на всички части и започваме да ги приготвяме за сглобяване.
Трябват ни две ленти по 36 см от нашата дантела, която поставяме върху предната част на средната лента на бъдещата калъфка (13 см х 36 см) по дължината на двете страни. След това с карфици закачаме двете горна и долна лента към дантелата, така се получава нещо като сандвич – средното парче, дантела и после странични парчета. Най-важното е двата плата да са обърнати с лицевите си страни един към друг и дантелата да е по средата.

16-IMG_1724

17-IMG_1725

18-IMG_1728

7. Зашиваме от двете страни двете странични ленти и дантелата за средната лента. Гладим. Много важно. На шивашки език междинното гладене е много важно нещо. Преди и след гладене предната ни част изглежда така:

19-IMG_1730

20-IMG_1731

А ето я и другата, нали реших, че и двете много ми харесват и ги правя едно временно 🙂

21-IMG_1733

8. Правим подгъв на двете парчета, които са вътрешните страни на калъфката, там, където ще се захваща книгата. Подгъвът обикновено е около 1,5 – 2 см, двоен. Шием.

22-IMG_1736

9. Финално сглобяване: поставяме предната част на калъфката за книга върху ватата (юталина).

23-IMG_1741

10. Върху тях поставяме панделката – в средата от двете страни. Захващаме с карфици, за да не зашием хвърчащите й части по грешка и за друго място. Внимаваме да не се убодем докато шием 🙂

24-IMG_1744

11. Върху предницата поставяме двете вътрешни странични парчета с лицевата си част обърнати към лицевата част на предницата. Отгоре поставяме най-вътрешното парче, отново с лицевата си чест (ако има такава), обърната към лицевата част на предницата. Захващаме всичко с карфици. Трябва да се внимава, когато се шият на шевна машина, тя да не премине точно през тях, т.е. трябва да ги извадите навреме

25-IMG_1746

26-IMG_1748

28-IMG_1750

12. Шие се отвън по дългата страна от двете страни. Шевът захваща предната част, двете вътрешни страни отвътре и най-вътрешното парче. Шием само там на тази стъпка. Аз правя този шев на оверлог, но разбира се, вие можете да го направите на обикновена машина с прав здрав шев (т.е. по-гъст) на отстояние около 0,8 мм – 1 см. Оверлогът е шев, в случая 5 конечен, т.е. който се състои от 5 конеца или на ушит 1 см използва 20 см конец, затова е здрав. Освен това реже плата докато шие, т.е. вие ще имате няколко милиметра остатък отгоре и отдолу, който на тази стъпка трябва да изрежете. Шевът е и прав и завършващ паралелно до него, затова го използвам. Като допълнение, неговият прав шев е верижен бод, т.е. има малко повече еластичност от този правия шев, с който сме свикнали. Зиг-заг бодът на обикновените любителски машини не е алтернатива на оверложния бод, поне не в този случай, защото целта е конструктивна, не само завършваща!

29-IMG_1751

13. Обръщаме само най-горното парче, което ще е най-отвътре на бъдещата калъфка. Ето така:

30-IMG_1754

31-IMG_1756

14. Остава да зашием само от двете страни най-последния шев. Отново използвам оверлог, но съвсем ок е да се зашие на права машина. Нещата, които са най-важни са, да се прави затяжка, т.е. да се направят няколко бода напред и назад в началото и в края на шева за здравина, както и върху панделката, отново по същата причина. След това режа малко от плата на ъглите, за да се обръща с красив ъгъл.

32-IMG_1761

33-IMG_1762

15. Обръщаме двете страни и гладим 🙂

34-IMG_1770

16. Можем да оформим красиво панделките и да ги фиксираме с огън (съвсем леко, например със запалка или с безцветен лак, за да не се нищят).

35-IMG_1780

37-IMG_1787

И сме готови :-).
Показвам ви любими комбинации от текстили, съчетани в калъфки за книги, които съм правила във времето и след това е ваш ред 🙂 🙂 🙂

IMG_1091ccc

IMG_3807cc

IMG_1100cc

IMG_1031ccc

IMG_1861cc

И не забравяйте да се забавлявате!

45 Коментара

  1. Стефи 31/01/2014 Отговор

    Страхотни са, всичките! А откъде можем да си купим такива шарени и красиви платове, аз лично не съм виждала по традиционните магазини. Най-вече ме интересуват тези на мъничките точки в различни цветове, но и другите де 🙂

    • Author
      Ellie 31/01/2014 Отговор

      Благодаря ти, Стефи, радвам се, че ти харесват.
      Платовете на точки са от swafing.de, зеленчуците са американска серия платове за пачуърк, внасят ги в България, но не винаги има точно този десен (магазин Мартинов на ъгъла на Пиротска, точно последния магазин от пешеходната част, преди пазара), а слоновете са от http://www.cottonpatch.co.uk/acatalog/fabric.html

      🙂

  2. kris 31/01/2014 Отговор

    а филмче неможе ли да се направи и да си го гледаме

    • Author
      Ellie 31/01/2014 Отговор

      Всичко може :-), но иска време 🙂

  3. kris 31/01/2014 Отговор

    много са красиви вашите изделия и ги харесвам ,не разбрах само след като се зашият горният и долният тегел се обръща и се зашива страничните шевове и никъде не се шие на ръкаблагодаря ви много за обясненията

    • Author
      Ellie 31/01/2014 Отговор

      Да, така е. Можете и всичко да направите на ръка, но няма да е толкова здраво и издържливо във времето.

  4. kris 31/01/2014 Отговор

    да наистина е така с времето пак ще чета ,че аз завършвам отдолу като ги обърна и ги шия на ръка

    • Author
      Ellie 31/01/2014 Отговор

      Супер, сега си имате алтернативен вариант 🙂

  5. kris 31/01/2014 Отговор

    но много ми харесва вашият начин на работа благодаря за вниманието от ваша страна

  6. kris 31/01/2014 Отговор

    очаквам да ни покажете и други неща за Свити Валентин например

  7. Любомира 31/01/2014 Отговор

    Невероятни са имам няколко на брой от 100 овце. Всеки път когато ги погледна ми създават едно такова настроение което не може да се опише с думи. Благодаря за урока някой ден може да пробвам и аз да си направя :)))))))

    • Author
      Ellie 31/01/2014 Отговор

      Страхотно, ще чакам с нетърпение да споделите резултатите 🙂

  8. Плам 31/01/2014 Отговор

    Прекрасни са! Имам си една такава, която се използва активно. 🙂 Мерак ми е една огромна чанта, сътворена от твоите ръце, Ели.

    • Author
      Ellie 31/01/2014 Отговор

      Като моята :-), направих си супер огромна :-).
      Много ще се радвам да сътворя и за теб една, дори и малко по-бавно :-).

      Благодаря ти за хубавите думи, Плам и за коментарите ти, които винаги много ме радват 🙂

  9. Вероника Динева-Петкова 31/01/2014 Отговор

    Чета, чета… наслаждавам се, наслаждавам се… Голям талант, прекрасен усет към красивото, златни ръце:) Какво друго да кажа!

    • Author
      Ellie 31/01/2014 Отговор

      Благодаря ти, Вероника. Много се радвам се, че ти харесва 🙂

  10. Искам да попитам дали продавате от тези красиви калъфки за книги и ако се продават на каква цена са?И мога ли да ползвам отстъпка,ако закупя голямо количество и от колко броя закупени калъфки мога да ползвам отстъпка?

    • Author
      Ellie 02/02/2014 Отговор

      Здравейте Кичка,
      Благодаря ви за запитването. От няколко месеца не продавам артикули, защото цялото ми време е ангажирано с друг проект. За големи количества особено би отнело доста време. Правя най-вече неща за благотворителни инициативи и за да ги снимам за „направи си сам“ ръководства. Ако желаете, пишете ми някакви подробности за какво са ви необходими и какви количества, ако мога да дам идея или да измисля нещо полезно. Можете да ми пишете на ellie[at]ellieafter.com – чета мейли денонощно :-).

      Благодаря ви,
      Ели

  11. По-лесно ми е да пиша тук.Ами много ми харесаха вашите калъфи за книги и затова исках да си купя.И една дамска чанта също много ми хареса.А по-нататъка във времето има ли шансове пак да започнете да продавате вашите неща?наистина много ми харесаха и искам да си купя.Дано да не съм много досадна.

    • Author
      Ellie 02/02/2014 Отговор

      Благодаря ви, радвам се, че ви харесват.
      Ако отново продавам неща, ще пиша тук и във Фейсбук групата. Планирам да направя неща за няколко инициативи тази година, да видим какво ще реализирам 🙂

  12. Привет Ели,
    не знаех, че няма вече магазин. Първо ми стана леко кривичко, защото си помислих колко трудно е в нешния ден да се издържаш от това, да продаваш личното си творчество, идеи , фантазии и реализацията им с много любов! Който не го е минал това и не го е изстрадал, той не знае доста неща. Но в крайна сметка, ти продължаваш да си много дейна и това ме радва. Продължавай все така!
    А колкото до подвързийка с любимия ти практикер, пак може да стане уютна – уший си я просто 😉 !Чакай да изчезва от тук, че ще взема и аз да се зарибя с тия подвързии, а си имам достатъчно неща за довършване и нови идеи за реализиране. Усмихнат ден! 🙂

  13. Author
    Ellie 05/02/2014 Отговор

    Благодаря ти, Илиана :-). Стискам палци за твоите творчески проекти, сигурна съм, че си измислила нещо много интересно, по което работиш в момента 🙂

  14. Надя 08/08/2014 Отговор

    Здравейте, Ели! Много ми хареса това, което видях. Изключително много бих се радвал,ако имам възможност да си поръчам един калъф, който би бил прекрасен завършек за собственоръчно направена книжка за дете на тема за храненето и спорта (,която ще е подарък за него). Би ли било възможно това?

    • Author
      Ellie 08/08/2014 Отговор

      Привет Надя, на такива идеи трудно може да се откаже :-).
      Ще ви пиша имейл след няколко минути 🙂

      е

  15. Цветелина Пенева 30/12/2014 Отговор

    Дали може да ми ушиете и на мен два от тия уникално щрасиви калъфи,които сте показали на снимките?

    • Author
      Ellie 30/12/2014 Отговор

      Здравейте Цветелина,

      Благодаря ви за коментара. В момента не изпълнявам поръчки поради липсата на време (имахме магазин и онлайн магазин преди, но нашият ултра малък екип работи по друг проект от две години). Опитвам се да организирам благотворителни инициативи по няколко пъти в годината, 100% от приходите от които отиват за децата, за които се грижи фондация „За нашите деца“. Тази година два пъти правих калъфки за книги за тези инициативи и се надявам идната година отново да правя. Можете да следите всички новини във фейсбук страницата тук: https://www.facebook.com/100ovce

      🙂

      Ели

  16. Стефка 29/09/2015 Отговор

    Здравейте, Ели! Искам да Ви отправя голяма благодарност за Вашите много точни обяснения за направа на калъфи за книги! Вдъхновена от публикацията Ви днес си направих първите две калъфки и съм много щастлива! Станаха супер! Още веднъж Ви благодаря и Ви желая много късмет и сбъдване на всички планове и желания!

    • Author
      Ellie 29/09/2015 Отговор

      Привет, Стефка!

      Безкрайно благодаря за коментара и че споделихте, много, много ме зарадвахте :-)))).

      Ели

  17. Стефка 07/11/2015 Отговор

    Здравей,Ели!
    Благодарение на твоето изчерпателно обяснение успях да ушия калъфи за книги и да ги подаря на целия втори клас на моята внучка по случай Деня на народните будители! Още веднъж голямо благодаря! Сега на дневен ред е калъф за електронна книга! Дали би могла да ми помогнеш, правила ли си такъв! Ще ти бъда много благодарна, ако споделиш!

    • Author
      Ellie 08/11/2015 Отговор

      Привет Стефка,

      Много, много ме зарадва 🙂
      Целият втори клас трябва да е много щастлив с подаръците 🙂

      За електронни книги съм пробвала няколко неща, но винаги с едно на ум, защото оригиналните калъфи за електронни книги са доста по-твърди и основно се тревожа дали нещо от вата и плат може да защитава устройството достатъчно.

      Калъфките за киндъл правех според размера на устройството, като вътрешната част разделях на две и в дясно от четирите страни слагах плосък здрав ластик, който да държи устройството.

      Макар, че нямам снимки 🙁

      Стискам палци за изработката 🙂

      Е

  18. Стефка 18/11/2015 Отговор

    Здравей, Ели!
    Извинявай, че чак сега отговарям! Нещо се замотах по в къщи! Аз експериментирах и сътворих калъфи за Киндъл, мисля че се получи! Благодаря за отговора, желая ти успех!

    • Author
      Ellie 18/11/2015 Отговор

      Привет Стефка,

      Радвам се, че сте ги направили, сигурна съм, че са станали красиви и функционални 🙂

      🙂

  19. Милена 28/01/2016 Отговор

    Здравей, Ели!

    Много благодаря за чудесното и детайлно обяснение. Какво ли не изгледах и не прочетох из интернет и смея да твърдя че по-хубаво описание от твоето няма. Направих няколко калъфчета и станаха страхотни!
    Благодаря от сърце!

    • Author
      Ellie 29/01/2016 Отговор

      Привет Милена,

      Много благодаря за коментара, много, много ме зарадва :-). Толкова е хубаво, когато кройките влизат в употреба 🙂

      Поздрави!

  20. Мирослава 08/10/2017 Отговор

    Здравейте!
    Искам да попитам с горещ пистолет вместо с шевове дали ще стане калъфа?

    • Author
      Ellie 09/10/2017 Отговор

      Привет Мирослава,

      И благодаря за въпроса. Вероятно ще може да се работи само с топъл силикон. Но като цяло вероятно няма да изглеждат добре ръбовете и няма да е много издържливо. Може би комбинацията с филц и топъл силикон ще е по-добра, отколкото с памучен плат, защото силиконът може да се вижда от другата страна на плата.

      Стискам палци и приятно творене желая!

      Е

  21. Боби 06/04/2018 Отговор

    Моята страничка е https://m.facebook.com/handmadebobiart/?ref=bookmarks разгледайте я

  22. Вера 27/12/2018 Отговор

    Здравейте, Ели!
    Благодарение на подробните обяснения и на снимките успях без никакъв проблем да ушия първия си калъф за книга.Направих го точно по описания модел и размери.Единственото, което промених е, че заших в средата на задната част дълга лентичка с която да се маркира страницата до която е стигнато при четене.Със сигурност скоро ще ушия поне още един.Чудя се, дали да не намаля ширината на вътрешните странични парчета ( в които влизат кориците на книгата)? Струват ми се малко „дълбоки“ и при обличане на книгата доста ги огънах за да влезат.Дали, ако ги намаля с 2-3 см., примерно, ще влизат по-лесно? Вие как мислите? Шила ли сте калъф с по-тесни страници ?
    Случайно попаднах на Вашата страничка, сега ще разгледам с интерес и другите неща, които сте правила.
    Поздрави!

    • Author
      Ellie 27/12/2018 Отговор

      Привет Вера,

      И благодаря за хубавите думи и коментара.

      Аз предпочитам прехлупването да е по-широко, но наистина за книги с твърди корици би могло да е по-трудно поставянето на самата калъфка. Ако ви е по-удобно да са по-плитки, не би трябвало да е проблем да ги направите така.

      Много се радвам, че бързо и лесно сте изработили калъфа за книга.

      Желая приятно творене и на следващите неща 🙂

      Ели

  23. Елена 31/01/2019 Отговор

    Искам да попитам продавате ли от вашите облекла за книги

    • Author
      Ellie 02/02/2019 Отговор

      Привет,

      Благодаря за въпроса и интереса! От няколко години нашият ултра малък екип работи по нов проект и не успяваме да изпълняваме поръчки, нямаме наличности. Единственото, за което смогвам е да изработвам неща за благотворителни инициативи, но само до там :-(. Съжалявам, че няма да мога да съм по-полезна.

  24. Василка Коловска 22/11/2021 Отговор

    Здравейте, живея в малък град и не се продават платове. Можете ли да ми препоръчате онлайн магазин, от където мога да си поръчам платове? И как се казва платът, материята за калъвките за книги?

  25. Рени Заимова 06/08/2023 Отговор

    Може ли клипче

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*