Кукла от плат във въображаем свят :-) … как да я направим

От Ellie на 2020/05/13 в Кукли, Направи си сам
0
6

Въображението е почти всичко, което ви е необходимо, за да направите играчка, кукла или нещо, с което да зарадвате дете. За останалото: супер ще е да разполагате с малко шарени платове, нещо, което да ви помага при шиенето им … и разбира се, с малко време и неограничено желание :-).

Куклите са ми любимото нещо от плат, най-най-любимото. Когато имахме магазин, а и след това, изработвах същите, но доста по-големи кукли (ето например тези).

За целите на тази публикация и този проект направих по-малки. Куклата е висока около 30 см, предишните стигаха 60 см. Надявам се кройката да е станала удачна в този умален вариант. Исках куклите да могат да се побират в малка кутия. Така тези от вас, които решат да направят подобно нещо, ще могат лесно да намерят удачна кутия, която ще бъде бъдещата стая/къща на вашата кукла. Ето как изглежда готовата кукла в нейната въображаема къща:

И така, какво ви е необходимо:

– плат в бежово (за тялото на куклата)
– плат за роклята
– прежда за косата
– конци в подходящи цветове за устата и очите на куклата и за зашиване на косата. Ако имате текстилен маркер за очите, ще стане още по-лесно
– панделки
– ножица, игла и конец
– силиконов пух или пълнеж, с който да напълните куклата
– кутия в подходящ размер
– напечатаната кройка от линка по-долу
– напечатаните елементи за стаята/къщата, ако желаете да използвате моите (отново може да ги свалите от линка по-долу в .pdf). Аз използвах самозалепваща хартия А4, разпечатах нарисуваните елементи и ги изрязах и залепих по кутията.
– шевна машина (много по-добре ще изглежда куклата, ушита с машина, от години не съм шила кукла на ръка)

Ето и файловете, които можете да изтеглите:

ИЗТЕГЛЯНЕ НА КРОЙКАТА ЗА КУКЛАТА ОТ ТУК

ИЗТЕГЛЯНЕ НА ИЛЮСТРАЦИИТЕ ЗА КУКЛЕНСКАТА КЪЩА

Ето и стъпките:

1. Изрязваме частите за куклата. В койката, която можете да изтеглите по-горе съм включила отстоянията за шев. Докато снимах не ги бях включила, затова на снимките се вижда, че са добавени при рязането. Трябват ни по две части за тялото на куклата и панделката и по 4 броя от ръцете и краката.

2. Зашиваме две по две ръцете и крачетата. Обръщаме ги и ги пълним с пух (силиконов пух или вата). В горния край ги оставяме незатворени.

3. Ако ще има пълнена панделка, зашиваме и нея около всички страни, оставяме резерв от 2 см някъде по дългата страна, обръщаме и пълним.

4. Зашиваме предната към задната част на тялото на куклата, като в поставяме вече готовите ръце по време на шиенето. Така е много по-лесно, отколкото да ги шием на ръка след като е готово тялото на куклата. И е доста по-здраво.

5. Затваряме отдолу като зашиваме с един шев и добавяме крачетата. Когато има шев при мястото на закачане на крачетата куклата лесно може да седи 🙂

6. Скрояваме и зашиваме късите панталони на куклата (кюлотите).

7. Рисуваме устата и очите с молив и ги завършваме с игла и конец и/или текстилен маркер и след това гладене с ютия (през парче плат). Преди имах специална креда за рисуване на буците на куклата. Пастел също би било подходящ като при бъдещо миене може би ще изчезне в по-голямата си част.

8. Поставяме косата и я зашиваме с игла и конец като използвме конец с цвят близък до този на вълната. Най-добре е, ако вълната, с която разполагате е на чилета, а не на кълба, за да не се налага да я развивате.

9. Скрояваме роклята. Тя има горна част, два ръкава и пола. Често комбинирам два плата, за да е по-интересна. Понякога добавям и волан 🙂

10. Първо подгъваме ръкавите, после прикачаме ръкавите с един набор към горната част на роклята и накрая прикачаме долната част на роклята. Поставяме панделки, за да вържем отпред и ако искаме други декорации.

11. Зашиваме панделката върху косата (онази текстилната от самото начало) и обличаме куклата.

12. Разпечатвате илюстрациите на интериора на къщата на куклата от линка по-горе, изрязвате ги и ги поставяте с лепило за хартия. Аз ги разпечатах върху лепяща хартия А4. Можете и да рисувате направо с маркер върху кутията, зависи какво ви харесва и какъв ефект целите.

Ето и как изглежда готовата кукла в нейната къща, за която е нужно въображение :-). Много се надявам да ви хареса! Надявам се и публикацията да ви е полезна <3. Куклите на снимката са правени със специална мисия 🙂

This post is also available in: English

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Copyright © 2013. All Rights Reserved.