12 години (е)магазини (епизоди 29, 30, 31 и 32)

От Ellie на 24/06/2022 в Дневник: 12 години (е)магазини
0
2

Епизод 29: В епицентъра на лудостите

Обожавам центъра на всеки град. И на София също. Но на моменти усещането да работиш в магазин в центъра на града е като да си в епицентъра на всички лудости. Това, разбира се, би могло да е супер забавно, понякога леко изтощително, но при всички случаи води до пристрастяване. Искаш още и още от ежедневните истории.

Предлагат се от всички възможности: празнуваш ромския празник Банго Васил като ожесточено ръкомахаш в желанието си да възпреш празнуващите роми, които искат да ти пожелаят много хубави неща срещу левче и да се намъкнат в магазина, за да може после да трябва да го проветряваш поне час. За толкова години така и не разбрах на коя дата се празнува Банго Васил, защото местните обикалящи го празнуват стриктно поне 6 пъти годишно и са напълно уверени, че е точно днес, ако тръгнеш да спориш. Трябва да ги черпиш всеки път.

Ежедневната комуникация в центъра на София развива различни по сила и диапазон качества, едно от които е силно периферно зрение! То ще ви е само от полза. Добре е да сте засекли приближаващ се много пиян човек или клошар достатъчно отдалече, за да спасите въздуха в магазина, останалите си потенциални клиенти вътре, както и разбира се, себе си. Вадите стълба, стол или подобен артикул с чевръсти и акробатични движения, на които също сте привикнали добре напоследък и ръкомахайки викате „Затворено е!“ докато опасността премине. Стараете се да не правите очен контакт.

С вече тренираното ви търпение и проницателност, за няколко месеца бихте могли да минете поне за посредствен психоаналитик. Тренировките са ежедневни. Има едни тихи хора, които идват просто, за да си говорите с тях. Или по точно, за да ги слушате. Няма значение дали имате много работа или не, те идват, за да ви кажат нещо, просто ей така. И да ви хвърлят в размисъл. Понякога монологът е дълъг и се застояват с часове. Вие се правите на много заети, пишете мейли, етикирате повторно половината инвентар, бършете рафтове за 10-ти път днес, вече е чисто като в аптека. Обслужвате клиенти, пращате пратки. А те са си там и още ви говорят.

 

Епизод 30: Имейли всякакви

Попаднах на един случаен имейл докато търсих из имейлите от онези времена. Даже не мога да си представя за каква поръчка е бил. Може би за декорация за магазин, аз очевидно съм отговаряла…

Привет,

супер, че сте нахранили смърфовете :-))).

 

120 см звучи добре – това ще е цялата дължина, нали? Не съм измислила как ще се закача отгоре, ако има нещо специфично и накрая може да решим. Ако нещото, на което висят е въже (възможно найестественото), това ок ли е за вас? Може да е сплетено на плитка отделно, за да изглежда по-плътно.

Ако виси на 120 см, някъде на средата да са по-големите животни, а около тях по-малките, как ви се струва?

Ако бройките са три, предлагаме следното:

  1. един охлюв по средата, обувка долу и около тях малки текстилни цветя
  2. един слон по средата, друг вид обувка долу и малки цветя между тях
  3. един заек, по средата на въжето, трети вид обувка долу и малки цветя между тях

 

За цената:

Ако поръчате трите, всяко за вас би било 29 лв.

Ако поръчате две, цената за вас би била 33,90 лв.

Поздрави и до скоро,

Ели

 

 

Епизод 31: Сверяване на час на касов апарат A300 S

Сред хилядите имейли от онова време попаднах на този по-долу. Явно толкова често е спирал токът в магазина, че Боби е трябвало да задава наново дата и часа на касовия апарат ежедневно.

 

From: Bobby

Subject: Сверяване на час на касов апарат A300 S

Дата: Сряда, 8-ми февруари, 2012 г.

On

11111111

2

4/8

2

3/7

total

нов час

total

on

 

 

Епизод 32: НАП (Национална Агенция за Приходите) – Подаръци и уют

Не, това не е шега! Този текст стоеше върху рекламната ни табела, която беше закачена точно, ама точно пред входа на НАП на ул. „ 6-ти септември “. Имахме общо три табели, закачени на общинските улични стълбове около магазина, съгласувани с общината. Много мило ми ставаше всеки път, когато мина покрай НАП и ни видя табелката. Имаше и стрелка, която указваше, че до въпросните подаръци и уют трябва да минеш още 100 и няколко метра, завивайки надясно, а не просто да влетиш в сградата на НАП и да търсиш подаръците и уюта си там. И на други хора им е ставало мило предполагам, защото някой читател на вестник Дневник беше снимал табелата ни пред НАП за рубриката „Новини от вас“.

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*