12 години (е)магазини (епизоди 114-116)

От Ellie на 25/11/2022 в Дневник: 12 години (е)магазини
0
2

Епизод 114: Интервюта за работа

Не всичките ни избори за са били правилните. Доста време практикувахме многостъпков процес за интервюиране на кандидатите ни за колеги. След интервюто в офиса изпращахме на хората примерен имейл, на който да отговорят, като те ще играят ролята на „къстъмър съпорт“ човека, а ние – ще сме в ролята на любопитния клиент. Във времето, някои кандидати не са били безкрайно откровени със собствените си възможности. Имейлът от една девойка беше написан на великолепен английски и доста ок като логическо мислене и преглед на сайта ни, беше свършила чудесна работа. Когато дойде при нас, за няколко месеца никога не достигна нивото на писмен английски, което да се доближава до това от онзи първи имейл, написан след интервюто при нас, от вкъщи. Наложи се да се разделим. След това вече пишехме тестовите мейли по време на интервю и винаги от офиса, за да не си губим взаимно месеци след това с кандидатите.

 

Епизод 115: Клиент R.B.

Доста бързо научаваш клиентите поименно. След 8-9 години работа по индивидуални поръчки, имахме стотици клиенти, които ясно помнехме. Някои ни бяха станали почти приятели, като се има в предвид честотата на кореспонденцията ни. R.B. беше такъв клиент. Той имаше толкова много изисквания за опциите по костюмите си, че пишехме на ръка допълнителни бележки в почти всички от 100-те полета за опции на продуктите за производството. Например, той искаше цветна бутониера на ревера на всяко сако. Дотук нищо особено, но всеки път искаше бутониерата да е изпълнена с конкретен различен цвят, да има втора бутониера под нея, някой да му направи ръчно ухо под бутониерите отдолу на ревера, което да придържа евентуален аксесоар и освен между двете бутониери да е конкретно. Спецификата беше аналогична за всяка опция на сакото и панталона. Всичко трябваше да бъде много специално. Той искаше и с всяка поръчка да му изпращаме допълнителни мостри от плата, от който е изработен костюмът, защото си пазел колекция с мостри (!!!), т.е. парчета плат от всеки плат, от който има изработена за него дреха. Къде ли ги държеше? Май нямаше нищо, което шивашката индустрията да предлага в сектора мъжки костюм като допълнение или детайл при изработката и което да не беше сред съкровените желания на този наш R.B. и да не е много важно за него. Той така и не преживя факта, че отказвахме да поставим под ъгъл илиците на работещите 5 вместо 4 копчета на ръкавите на сакото му. Но пък при всяка поръчка ни питаше и никога не се умори да проверява, дали пък с това сако няма да можем и това да му предложим.

Мерките му също бяха специфични, все искаше да му се добавят тук-таме по още едни 3-4 сантиметра, но не ни пращаше снимки с всяко получено сако и аз наистина се притеснявах, че накрая лимитите на кривите на сакото ще свършат и в някакъв момент ще му изработим нещо между парашут и палатка.

Една късна вечер звъни телефона в офиса, R.B. се обажда много притеснен, отива да вечеря (значи при нас е поне 2-3 през нощта), получил преди малко костюма си, но броденията над левия вътрешен джоб на сакото я нямало! Трябвало да бродираме двете му имена там.

„Това е невъзможно“, възкликвам аз, след като съм проверила бележките от качествения контрол на сакото. „Сигурен ли сте?“ Наистина не можех да си представя, че можем да пропуснем този детайл като се има предвид колко внимателно проверяваме всичко по всяка поръчка. Разбрахме се да се чуем след малко. Клиентът явно вечеряше на единия етаж от къщата си, а сакото се намираше на другия, можеше да се чуе запъхтяването и умората му от бързането по стълбите.

Минават 20-тина минути, аз вече си представям това летящо обратно сако от Щатите до България, което трябва да мине един куп митнически проверки, за да му добавим на място бродерия. С Боби обсъждаме дали да го компенсираме като платим на някой местен шивач да му избродира каквото иска където иска или пък да му пратим направо ново сако, ще ни е по-бързо, по-евтино и по-безпроблемно като алтернатива на онова летящото сако, което да обиколи земното кълбо два пъти.

Телефонът отново звъни и с огромно облекчение (може би повече за нас отколкото за него!) той ми съобщава, че пак се качил при сакото след вечеря и установил, че имената му са там, избродирани, просто цветът на сакото понеже било шарено каре, пък бродерията била червена като един от цветовете на карето не си личала много. Казах му, че много се радвам, недоумявайки как може да е огледал всичко, но да не е забелязал наличието на цели 16 броя едносантиметрови избродирани букви.

 

А ето и коментарите от бекенда на сайта ни към профила на този клиент, която беше видима за всички в компанията и излизаше в системата за работа с клиенти, когато клиентът пуснеше поръчка:

„(Ели) Следваща поръчка – на мен, че обсъждам с него корекции след 21390.1. ВНИМАНИЕ, за всяка следваща поръчка да даваме на Т. за оздравява панталона, както е направено на поръчка: 21390.1. Важно, за следваща поръчка е добре да махнем от 107-ма алтерация примерно 1 см, най-сетне ни прати снимки, няколко поръчки не беше пращал, сакото в гръдната е широко. Може да свалим още яката на 103-та алтерация и да отворим на 112-та. Attention: request an extra layer (ризол) inside the pants wasitband for all future orders. AND VERY IMPORTANT: ALL pants should have an inner pocket inside the right pocket, option П16 – скрит джоб в джоблъка, трябва да оставяме бележки за това в бланката и да не пращаме панталон без този допълнителен джоб!!!!!! Всички други опции си гледаме от предната поръчка.

Последно, доволен е от stacked копчетата на ръкавите и от поръчка: 22862.1. След поръчка 23587.1 клиентът се оплака от още нещо, този път бутониерите не били на необходимото разстояние една от друга?!?!“

 

 

Епизод 116: Чат на сайта

Чатовете на сайта в 99.9% от случаите бяха детайлни, много дълги и с много конкретни въпроси от страна на клиентите ни. Но все пак понякога бяха просто само забавни, като ето този тук:

(07:46:59) Bobby: Happy Thanksgiving! If any question comes up – please just let me know, I will be happy to help 🙂
(07:47:51) Visitor 24810290: How long should a 19lb. Turkey need to bake???
(07:48:04) *** Bobby joined the chat ***
(07:48:11) Bobby: No idea, I am vegan
(07:48:53) Visitor 24810290: Then you’re useless; I’m outta here!
(07:49:00) Bobby: bye!

 

Платформата, която използвахме за чата (zopim) ни уведомяваше за броя на предишните чатове със същия потребител, както и колко пъти той е посетил сайта ни до момента от едно и също IP. Имало е случаи да се стреснем, когато видим трицифрено число посещения на сайта ни от потребителя, който току-що е стартирал чата. Очевидно този човек през цялото време от месеци стои на сайта и задава въпроси. А какво ли ще стане, ако този човек направи и поръчка, питахме се ние …

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*