На баба (част 1)

На баба (част 1)

Едни от най-уютните неща са бабешките :-). Като притежател на такива и голям фен на съвременния им вариант, мисля да представя няколко от тях. Започвам с първото, защото другите още ги търся къде съм ги подредила :-).

Това е любим (заради спомените, които носи) похлупак за чайник. В по-новата история се използваше и не само за чайник, а например за малка тенджера. Долната част под роклята представлява дебела пола, много дебела, която да пази топлото нещо, което се намира в съда под нея.

3IMG_8359

2IMG_8355

И да, този предмет има съвременен вариант, както и много други. Общото между него и съвременния му вариант са няколко неща: и двете са текстилни, и двете включват щампа на малки цветя (която е известна като „ретро” или „бабешка” в съвсем добрия смисъл) и сходно приложение. Макар, че предната версия се ползва доста по-често и съвсем по предназначение, съвременните похлупаци също имат функция да пазят топлия съд, като често се използват и за похлупак за нещо – хлебопекарна, сокоизстисквачка или за каквото са направени. Сериозно :-).

Съвременният похлупак на снимката по-долу съвсем не е измислен от мен :-). Преди доста време, може би около две години и половина снимка на подобна къща ми беше донесена от жена в магазина, когато все още имахме магазин. Снимката пазя разпечатана още от тогава (на снимката долу). Заданието беше да направя нещо подобно в други цветове и скроено за да похлупва нещо друго.
Така и така обожавам неща под формата на къща 🙂 и вече правех възглавници къщи, идеята за похлупак – къща грабнах с две ръце. Спомените ми са, че стана доста красив похлупак. Направих го отново, в подобен размер и други текстили, специално за тази публикация. Надявам се ви харесва 🙂

4IMG_8360

5IMG_8362

Така изглежда готовата къща – похлупак за топло:

IMG_8431-1600x900

Понеже нямах време да снимам стъпка по стъпка, направих схема на кройката, макар, че не е напълно идеална и кратък стоп моушън по време на правенето 🙂

IMG_8369-like-pattern

Нещата на баба (част 2, 3 и т.н.) трябва да включват малко пано с джобове и закачалка за щипки :-).
Приемам всякакви идеи за още неща, които помните от детството си, на снимки ще се радвам най-много 🙂

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*