16 от 24 “Направи си сам” – опаковане с плат

Понякога подаръците са твърде големи, обемни или неудобни, за да бъдат опаковани в хартия, или пък не може да се намери кутия за тях. Тогава идва на помощ текстилът :-). С него може да се опакова всичко, а и опаковката може да се използва след това.

Ако имате шевна машина, опаковането може да е много бързо и ефектно. Трябва ви само плат и панделка. И можете да опаковате така:

11IMG_7060

И така, стъпка по стъпка:

1. Необходими материали:

2IMG_7042

– Плат (количеството зависи от подаръка, който ще опаковате, трябва да облечете целият му обем и да има още материал, за да вържете пакета отгоре)
– Ножица
– Панделки
– Шевна машина
– Шивашки метър или някакво пособие за мерене

2. Измервате обиколката на подаръка, прибавяте едни 7 – 10 см още за резерв и за да изглежда красиво, може и повече и това ще е ширината на парчето плат, което ви трябва. Мерите височината на подаръка, както и дълбочината му. Събирате двете и добавяте още сантиметри материал за връзване отгоре на пакета, обикновено около 15 – 20 см ако пакетът е голям, може и по-малко, ако е малък и още 5 за подгъв и това ще е другата дименсия на парчето плат.

5IMG_7049

3. Изрязваме парчето плат. Шием лявата и дясната страна на ширината, т.е. първо зашиваме широката част, която ще е обиколката на подаръка от не-лицевата страна, ето така:

6IMG_7051

4. Прегъваме така, че шевът да е по средата, за да се падне в средата на гърба на подаръка.

7IMG_7052

5. Шием подаръка отдолу.

7-1-IMG_7053

6. Обръщаме с лицевата страна на плата навън.

8IMG_7054

7. Подгъваме отгоре, два пъти по възможност и зашиваме подгъва. Можем и без тази стъпка да минем 🙂

9IMG_7055

10IMG_7056

8. Поставяме подаръка и връзваме панделката. И сме готови с опаковането 🙂

11IMG_7060

ПП Платът, който използвах, както и този за възглавниците – ябълки, е от магазин Пикси (магазин за платове), който се намира на бул. Христо Ботев в София, много близо до ъгъла на ул. Пиротска и бул. Христо Ботев. Платът е плътен и тежък, подходящ е и за чанти и тапициране. Има го в зелено и светло синьо 🙂

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*