13 от 24 “Направи си сам” мини готварски ръкавици

Остават 12 дни до Коледа :-). Проект 13 от 24 е за мини готварски ръкавици – коледни играчки. Нещо като ръкавици, но не съвсем, за всички, които обичат да готвят. И за тези, които обичат да си представят готвенето също :-). Аромат на джинджифилови бисквити върви идеално с кухня украсена с тези играчки – малки готварски ръкавици 🙂

22IMG_8601

Ето и подробностите:

1. Какво ви е необходимо:

1IMG_8563

– парчета плат (съвсем малко) в подходящ Коледен или най-добре готварски цвят и щампа, това на снимката е памук. Ръкавиците са много малки, затова ще ви трябва наистина малко.
– вата, колкото по-малък грамаж и по-голяма плътност, толкова по-лесна е за работа, тази на снимката се нарича юталин, използвам я, защото по същество е вата, но освен всичкото при последната манипулация е „бита“, т.е. тотално не-пухкава, което я прави много лесна за работа (и за мен и за шевната машина :-)). Казва се юталин, защото се произвежда от предприятие Юта, което се намира в Русе. Купувам я на топове, би трябвало да се продава в магазините, където се продава и вата. Има я в много грамажи. Лесна е за работа, защото не е толкова обемна като стандартната вата, това прави юталина толкова подходящ за малки текстилни неща, колкото и за строителни дейности.
– сатенени или тестилни панделки и памучна дантела или други подобни дантели, ширити и панделки за украса и за закачане. Моята дантела е памучна, широка е 1,5 см в екрю.
– игла и конец и за по-лесно и шевна машина (може и без нея, но ще е по-бавно).
– Ножица
– Карфици няма да са излишни
– Кройка (както винаги, можете да изтеглите по-долу)
– Молив

 

ИЗТЕГЛЯНЕ НА КРОЙКАТА ОТ ТУК

 

Ето колко малка е играчката в готов вид до ножицата и върху кройката си.

2IMG_8574

3IMG_8575

1. Разпечатваме и изрязваме кройката.
2. Рисуваме кройката върху не-лицевата страна на платовете. Платът трябва да е двоен, когато кроим и режем, защото за всяка играчки ни трябват две части – лице и гръб.
3. Когато режем, двете части трябва да са с лицевата си страна една към друга.
4. Изрязваме малките ръкавици от плат

4IMG_8563

5. Зашиваме в горната им част дантела. Това може и да оставите за накрая, така ще се вижда повече.

5IMG_8582

6. Поставяме прегъната на две около 20 см панделка или памучна лента някъде на ръкавицата – в основата или срещу палеца и шием лентата за ръкавицата – само лентата и само в основата й.

6IMG_8585

7IMG_8586

7. Сега трябва да зашием ръкавицата, но преди това да я поставим върху парче вата/юталин, което трябва да е по голямо от нея. Панделката за закачане изваждаме навън, за да не я зашием по грешка. Поставяме ги ето така. Шием от основата на панделката за закачане и до нея по цялата дължина, като оставяме 3 – 4 см за обръщане на ръкавицата.

8IMG_8587

9IMG_8588

10IMG_8590

20IMG_8592

21IMG_8593

8. Обръщаме с помощта на не много остър предмет, използвам клечки за суши.

22IMG_8597

9. Затваряме отвора с игла и конец и сме готови за кухненска коледна украса 🙂

23IMG_8598

23IMG_8599

22IMG_8601

0 Коментара

Добавете коментар

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*